Sănătate

Veste bună pentru persoanele care au nevoie de protezare oculară

La 16 septembrie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege ce vine să asigură protezare gratuită  tuturor cetățenilor Republicii Moldova care au pierdut globul ocular.

 Documentul prevede ca, pacienții cu anoftalmie, indiferent de etiologia acesteia (inclusiv traume), vor beneficia de protezare individuală și consumabile necesare intervenției chirurgicale din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.Costurile estimative, pentru reabilitarea chirurgicală și proteică a acestor pacienți, constituie circa 300 de mii de lei anual.

Astfel s-au adeverit  asigurările lui Ștefan Oprea, vicepreședintele Societății republicane a persoanelor cu probleme de văz,făcute membrilor asociației nevăzătorilor din Criuleni,că se lucrează intens cu membrii comisiei parlamentare pentru probleme sociale și că odată cu apariția noii legi vor fi prevăzute și modalități de protezare, exclusiv în RM. Oaspetele spunea că la nivel mondial se recunoaște că întreținerea nevăzătorilor este scumpă, pentru că e vorba de produse ce necesită investiții mari, fie că e vorba de proteze sau mijloace ajutătoare tehnice pentru aceștia.

Conform datelor statistice, anual se realizează 100 de proteze, dintre care 70% sunt contra cost. Protezarea se efectuează de Centrul de protezare oro-maxilo-facială.

„Până acum, cetățenii care pierdeau globul ocular din altă cauză decât cancerul, nu puteau beneficia de protezarea gratuită a acestuia. Ceea ce facem noi este eliminăm un aspect discriminatoriu din lege, în așa fel încât, indiferent de cauza din care persoana pierdea globul ocular să poată beneficia gratuit de protezare”, a precizat autorul proiectului de lege, deputatul, Dan Perciun.

În prezent, Compania Națională de Asigurări în Medicină acoperă doar cheltuielile suportate de pacienții diagnosticați cu boli canceroase, ceea ce defavoriza alte categorii de pacienți, care la fel necesită suport din partea statului.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button