Educaţie

Cele mai multe locuri bugetare în 2024 sunt rezervate pentru cinci categorii de studenți

În 2024, la universitățile din Moldova vor putea fi înmatriculați, în baza finanțării bugetare, 5307 studenți. Dintre aceștia, 4917 vor învăța cu frecvență la zi.

Conform comenzii de stat, țara are mare nevoie de cadre didactice. Pentru acești specialiști sunt alocate cele mai multe locuri cu finanțare bugetară – 1269.

În domeniul tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor vor putea fi înscriși la buget 734 de persoane, iar 692 de locuri sunt destinate viitorilor ingineri.

În domeniul medicinei și farmaciei vor fi disponibile 500 de locuri la buget în cazul licenței, 15 la master și peste 400 la rezidențiat.

La Master vor fi disponibile 2864 de locuri bugetare. Peste 800 dintre ele sunt destinate specialiștilor în domeniul științelor educației, iar mai mult de 300 – economiștilor.

Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova precizează că la elaborarea comenzii de stat s-a ținut cont de necesitatea pieței muncii, rezultatele admiterii din anul precedent și solicitările ministerelor de resort.

Conform planului Ministerului Educației, la buget vor putea fi înmatriculați și 106 cetățeni străini, dintre care 76 la licență și 30 la master.

La sesiunea de bacalaureat ce se va desfășura în perioada 4 – 21 iunie 2024 sunt așteptați 18 800 de candidați.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button