SănătateSocial

Mai sunt două zile pentru achitarea primei de asigurare în sumă fixă

Cetățenii care se asigură în mod individual vor putea achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și în zilele de odihnă, pe 30 și 31 martie, prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay – mpay.gov.md

  În ziua de sâmbătă 30 martie, 2024 în intervalul 8.00-13.00, subdiviziunile de relaţii cu beneficiarii din cadrul agenţiilor teritoriale ale CNAM, inclusiv reprezentanții în fiecare raion, vor activa  pentru a ghida și ajuta persoanele să achite prima de asigurare, comunică  Casa Națională de Asigurări Medicale  (CNAM) din Republica Moldova.

Amintim că 31 martie inclusiv este ultima zi în care prima de asigurare medicală obligatorie poate fi achitată cu facilități .

Cetățenii care se asigură de sine stătător plătesc de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care fac parte:

  • 1 014 de lei – proprietarii de teren cu destinație agricolă;
  • 1 622 de lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
  • 2 028 de lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în R. Moldova și cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;
  • 4 056 de lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti, de pe 1 aprilie, prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei și penalitate pentru fiecare zi de întârziere. Șefa Direcției relații cu beneficiarii a CNAM, Maia Radilov, spunea că , potrivit calculelor, dacă achitați prima în luna iulie, va trebui să plătiți aproape 14 mii de lei. Totodată, trebuie să știți că, achitată în luna iulie, asigurarea medicală este oricum valabilă până în luna ianuarie a anului viitor. Deci, mai târziu înseamnă să achitați mai mult pentru un termen mai scurt.

Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor și a le acorda suport informațional a fost prelungit graficul de lucru al Serviciului telefonic Info CNAM. Astfel, persoanele care vor avea întrebări cu referire la achitarea primei de asigurare vor putea apela Info CNAM – 0 800 99999 și în zilele de 30 și 31 martie, între orele 8:00 și 17:00.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button