Est-CurierSănătate

La spitalul din Criuleni are loc donarea de sânge. Doritorii sunt așteptați până la ora 13.00

Astăzi, 12 martie 2024, 50 de persoane din Criuleni au ocazia, fără mare efort, să salveze viața unui om.  În sala de festivități a Spitalul raional Criuleni au fost create condiții pentru oamenii care pot și vor să doneze sânge. Primii donatori au fost chiar medicii pentru că ei cunosc valoarea fiecărei picături roșii ce circulă prin venele noastre.

-Este nevoie de sânge pentru că sunt multe cazuri de hemoragii după accidente sau, în cazul anemiilor cauzate de tumori, sau chiar la maternitate. Din păcate, cei mai activ donatori de altă dată, nu mai sunt, iar tinerii au plecat mulți peste hotare, – spune dna Galina Samoil, asistentă medicală în cabinetul de transfuzie a sângelui.

-Noi colectăm sânge și-l trimitem la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău, unde este supus examenelor de laborator, apoi din el se fac preparatele necesare care se administrează pacienților în cazuri de urgență. Acum nu se mai practică transfuzii directe de sânge. Anul trecut am avut 65 de donatori, dar au fost acceptate doar 48 de probe, pentru că persoana care vrea să doneze sânge trebuie să fie sănătoasă. De altfel, donarea de sânge, pe lângă ocazia de a face un act de caritate, poate salva o viață sau chiar mai multe. Pe lângă pachetul alimentar, pe care îl primesc donatorii, donarea mai oferă și posibilitatea de a face investigații costisitoare pentru a depista boli de care nici nu bănuiesc. În timpul examinării probei de sânge prelevate de la o doamnă s-a constatat că aceasta suferea de o maladie severă și astfel a începând tratamentul operativ, s-a salvat. O investigare detaliată a sângelui costă câteva mii de lei, iar donatorii se pot bucura de ea gratis. În caz de suspecție sau descoperire a unor devieri, persoanele sunt informate operativ, căci se înregistrează datele personale și de contact, – explica primul donator de sânge din această zi, Eduard Cernov, medic transfuziolog.

Prelevarea de sânge va continua astăzi până la ora 13.00.

Foto: în așteptarea donatorilor:

Foto: Medicul chirurg, șeful secției chirurgie, Iulian Arapu, și asistenta medicală Aliona Cauia, din secția anestezie și terapie intensivă a IMSP Criuleni pentru salvarea pacienților pun pe altarul medicinei nu doar măiestria profesională, ci și propriul sânge.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button