Sănătate

Rujeola dă busna în Republica Moldova

12 cazuri de rujeolă, inclusiv șapte în focarul înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru refugiați, din municipiul Chișinău confirmate, prin diagnostic de laborator. 

La 18 martie Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informa despre înregistrarea unui focar de rujeolă la persoane cazate într-un Centru de plasament temporar pentru refugiați, din municipiul Chișinău. În urma investigațiilor de laborator, au fost confirmate trei cazuri de rujeolă la copii cu vârste de 5, 12 și respectiv, 17 ani.  Ulterior au fost confirmate alte patru cazuri de rujeolă la copii cu vârste de 2, 8 și 15 ani (2 copii). Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă între beneficiarii din aceeași instituție se află în proces de investigare. Toate dintre acestea au prezentat simptome asociate infecției (febră, tuse, erupții cutanate) și au fost spitalizate în instituții medicale, unde primesc tratamentul corespunzător.  Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală.

ANSP atenționează că, în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în Regiunea Europeană. Îndemnând la sporirea vigilenței instituția recomandă:

  • verificarea statutului vaccinal al copiilor;
  • adresarea imediată la medic în caz de febră şi erupţii cutanate şi cel puţin unul dintre semnele: tuse, rinită, conjunctivită;
  • izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreţie prin strănut, tuse sau conversaţie, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces.

ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE.

 În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei (ROR). Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button