Sănătate

Atenționări la procurarea peștelui


Peștele  conține substanțe nutritive pe care nici un alt aliment nu-le poate oferi, de aceea și se recomandă consumat cu regularitate.  Pentru creștini este dezlegare la pește și în unele zile de post(sâmbăta, duminica).  Cu toate acestea peștele poate fi o sursă de intoxicație dacă nu suntem atenți al calitatea lui.  Într-un spital din România se presupune că trei persoane ar fi decedat în urma consumului de pește (pangasius).

Pentru a evita momentele neplăcute și  a nu pune în pericol sănătatea Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să respecte măsurile de precauție, atunci când aleg să procure pește sau produse pescărești.

Astfel, înainte de a-l cumpăra, peștele viu se examinează minuțios după următorii parametri:

  • tegumentul: trebuie să fie de culoare vie, iar pigmentul irizat;
  • ochii: să fie ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
  • branhiile: să aibă culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;
  • solzii: important să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
  • musculatura: elastică cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Peștele refrigerat eviscerat trebuie să aibă peritoneul (membrana de la abdomen) de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

ATENȚIE! Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Solzii fără luciu și care se desprind ușor de piele, musculatura desprinsă ușor de oase, moale și de o culoare cenușie murdară, la fel, indică că peștele nu este proaspăt și poate duce la toxiinfecții alimentare.

Dacă aleg să procure peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat), consumatorii trebuie să fie atenți la condițiile de păstrare și comercializare:

  • temperatura de păstrare trebuie să nu fie mai mică de minus -18 °C;
  • aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
  • după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, să aibă miros de pește proaspăt (fără miros străin de iod pentru peștele marin; miros de mâl pentru peștele de apă dulce), carnea bine atașată de oase, fără semne și fără prezența corpurilor străine.

Condițiile admisibile de comercializare a peștelui prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) sunt la fel ca pentru peștele refrigerat/congelat, iar păstrarea se face în încăperi uscate și ventilate.

Pentru peștele afumat la rece (temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C), uscat și uscat-afumat (temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C), termenul de păstrare este de până la două luni.

Pentru peștele afumat la cald, temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de păstrare este de 72 ore.

Peștele afumat la rece și la cald, congelat și peștele sărat congelat se păstrează la temperatura de  minus -18°C.

Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie:

  • ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, nelovite, neruginite, fără pete negre de sulfură de fier.

Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul și lipsa ambalajului ermetic (prelingeri – când cutiile sunt murdare).

La comercializarea caviarului se va lua în considerație:

  • aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
  • consistența trebuie să fie elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor reiterează:

  1. Procurați cu precauție produsele alimentare, mai ales cele ușor perisabile (ouăle, carnea şi peștele), numai din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice și sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar veterinar;
  2. Depozitați și păstrați alimentele conform instrucțiunilor producătorului și respectați condițiile aplicate pe etichetă, privind termenii și cerințele de păstrare a produselor alimentare;
  3. Țineți cont de instrucțiunile producătorului privind congelarea, decongelarea și pregătirea bucatelor;
  4. La cumpărarea peștelui și a produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba achiziția în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați neconformitatea produsului;
  5. Nu procurați alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat.

Nu uitați! Fiecare consumator este în drept să solicite de la vânzători certificate care confirmă calitatea peștelui și produselor pescărești, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate.  Actele menționate  sunt obligatorii 

pentru operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button