Internațional

Moldova nu primește energie electrică din Ucraina

Compania ucraineană Ukrenergo a sistat azi exporturile de energie electrică.

Decizia a fost luată după evaluarea consecințelor atacurilor la sistemul energetic. După cum comunică NPC ”Ukrenergo”: ”consumatorii din regiunea Donețk și Sumy au rămas fără curent din cauza bombardamentelor rusești și a deteriorarii rețelelor Oblergo. Ca urmare a întreruperii uneia dintre liniile Oblergo, există în prezent o producție limitată a centralei electrice din estul țării. Acum electricitatea produsă este suficientă pentru a satisface nevoile consumatorilor, dar importul și exportul de energie electrică nu se efectuează în prezent. Lipsa exporturilor de energie electrică din Ucraina este legată de necesitatea de a acoperi nevoile de consum intern ale țării și de a asigura rezerve pentru orele de seară de consum maxim.”

Potrivit informaților prezentate de SA Energocom, pentru luna mai, compania urma  să achiziționeze de la Ukrhidroenergo, un volum total preliminar de 30 mii MWh, ceea ce constituie opt procente din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Prețul pentru orele de zi constituie 95 USD/MWh, iar pentru orele de noapte – 55 USD/MWh. 

Restul 92% din necesarul de energie electrică,290 mii MWh, le furnizează Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană,cu prețul de 66 USD/MWh.

Ukrenergo a început să exporte energie electrică în Republica Moldova (125 MWh)din luna aprilie 2023.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button