Est-CurierInternațional

Prețul sicrielor în Federația Rusă a crescut semnificativ, în anul 2023

În Federația Rusă se atestă o scumpire semnificativă a costurilor serviciilor funerare. În februarie 2023, cetățenii plăteau, în medie, 7,4 mii de ruble rusești pentru un  sicriu, comparativ cu 4,5 mii de ruble în anbul 2022, înregistrându-se astfel o creștere de 66%. Informația este publicată de portalul The Moscow Times cu referire la publicația „Vajnye istorii”, care a analizat datele serviciul federal de statistică al Rusiei. Rata actuală de schimb este de aproximativ 96,7 ruble pentru un Euro. 

Publicația notează că scumpirea s-ar datora războiului din Ucraina. Paralel cu scumpirea sicrielor, s-au scumpit și serviciile de excavare a mormintelor. În februarie 2023 asemenea lucrări puteau fi comandate contra sumei de 10,2 mii de ruble rusești, contra 7,9 mii de ruble în anul 2022, în creștere cu 23%. S-a scumpit și incinerarea corpurilor defuncților, de la 21 de mii de ruble, în medie, în anul 2022 la 32 de mii de ruble (+ 52%), în 2023. 

Potrivit unui expert rus pe domeniul pieței de servicii funerare, cererea de servicii de incinerare continuă să crească, deoarece cremarea se estimează mai ieftină decât suma tuturor celorlalte cheltuieli de înmormântare: sicriul, crucea, coroanele, pregătirea și aranjarea mormântului. Incinerarea este mai solicitată în orașele mari, în special în Moscova și Sankt-Petersburg. 

O înmormântare, în anul 2023, costa în medie 54,9 mii de ruble, ceea ce a fost cu 6% mai mult decât în 2022, când costul era de 47,3 mii ruble. Au fost și unele regiuni, în care scumpirea s-a dovedit mult mai mare. De exemplu, în republicile Kabardino-Balkaria (+65%), Adîgheia, Kalmîkia, regiunea autonomă Yamalo-Nenetsk (+ 54-56%), urmate de Karelia și regiunile Rostov și Leningrad (+ 31-32%). Specialiști în domeniul de servicii funerare explică scumpirile prin creșterea inflației, fluctuațiile cursului valutar și scumpirea materiei prime, în special a lemnului și metalului. 

Veniturile totale ale companiilor de servicii funerare în anul 2023 s-au majorat cu 7,2% față de 2022, și au însumat 96,7 mlrd ruble. În ultimii cinci ani, cifra de afaceri în acest busines a crescut cu 51%. 

Datele adunate de către serviciile secrete ale SUA, spre sfârșitul anului 2023, arată că aproximativ 120 de mii de soldați ai Federației Ruse și-au peirdut viața în Ucraina. Către data de 17 mai, a.c., publicațiile rusești „Mediazona”  redacția de limbă rusă a BBC, au reușit să adune dovezi despre decesul a 53,6 mii de soldați ruși în războiul din Ucraina, în timp ce statistica oficială arată o scădere a numărului general de persoane decedate în 2023. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button