Est-CurierPolitic

Guvernul va propune Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, din 4 iunie

Guvernul a discutat la ședința din 24 mai 2023 oportunitatea prelungirii stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova și va înainta respectiva solicitare Parlamentului. 

Motivele expuse de Ana Revenco, Ministra Afacerilor Interne, sunt aceleași: riscurile de securitate legate de agresiunea militară a Fedetației Ruse în Ucraina, riscuri energetice și riscuri de agravare a crizei refugiaților, în cazul intensificării atacurilor asupra țării vecine. 

Cu majoritatea de voturi „pro”, hotărârea a fost aprobată, pentru prelungirea cu 60 de zile, începând cu 4 iunie 2023, a stării excepționale. 

Împotrivă a votat bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, care a inițiat un schimb de replici cu premierul Dorin Recean. Irina Vlah a întrebat, de ce e nevoie de prelungirea stării excepționale, dacă șeful cabinetului de miniștri afirmă că în Moldova nu există la moment riscuri de securitate, cu atât mai mult că și Summit-ul Comunitășii Poitice Europene tot în Moldova va avea loc. „În acești 30 de ani, sunteți unicul guvern care funcționează doar în stare de urgență. Altfel nu sunteți în stare?” – a reproșat Irina Vlah. 

În replică, Dorin Recean a spus că în următoarele săptămâni se așteaptă intensificarea atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei, eventual, ar putea fi afectată infrastructura energetică a țării vecine, de care depinde și Republica Moldova. „Ucigașii vor continua să intensifice atacurile în Ucraina, acum nu avem riscuri, instituțiile au învățat să le gestioneze, dar putem avea riscuri de securitate dacă Rusia va bombarda infrastructura energetică a țării vecine” – a răspuns Recean bașcanei.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button