Politic

Cine nu-l vrea pe Vitiuc în locul lui Șor în Parlament

După condamnarea definitivă a lui Ilan Șor și încetarea de drept a mandatului acestuia de parlamentar, locul acestuia în legislativ ar urma să fie ocupat de Vladimir Vitiuc. 

Vladimir Vitiuc

Azi CEC a examinat chestiunea: ”Cu privire la cererea prealabilă din 18 mai 2023 depusă de Partidul Politic „Șor”,  privind anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 1074/2023”. Reprezentanții  Partidul „ȘOR”prin care solicită Comisiei să-și anuleze propria hotărâre, astfel încât Curtea Constituțională (CC) să nu valideze mandatul lui Vitiuc, pe motiv că ”încetarea de drept a mandatului domnului Ilan Șor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova și declararea vacantă a unui mandat de deputat este o soluție prematură și ilegală” a anunțat secretarul CEC, Alexandr Berlinschii.

Secretarul CEC a mai declarat că a fost solicitată și  opinia lui Vladimir Vitiuc, ex-deputat al Partidului „ȘOR” care: ”invocă că argumentele scrise în cererea prealabilă (n.r. demers depus de Partidul „ȘOR”) sunt în contradicție cu circumstanțele cauzei, fapt pentru care solicită respingerea cererii prealabile și menținerea hotărârii CEC”.

Cu 7 voturi ”pro” și o abținere, demersul Partidului „ȘOR” a fost respins de membrii CEC. Urmează Curtea Constituțională să se expună pe marginea acestui subiect.

Împotriva revenirii în Parlament a lui Vladimir Vitiuc s-a pronunțat anterior și Vladimir Voronin, care a condamnat traseismul acestuia de la PCRM la PDM apoi la Partidul ”Șor”, dar și al Veronicăi Abramciuc, următoarea pe listă partidului respectiv. 

Șor a fost condamnat pentru escrocherie în baza art.190 din Codul Penal la 15 ani de detenție și confiscarea averii în folosul statului.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button