DubăsariSocial

La Oxentea s-a desfășurat Ziua Donatorului (video)

Picăturile salvatoare au fost colectate la Oxentea

Denis Leca, donator

Denis Leca din Oxentea a venit dis-de-dimineaţă la Oficiul Medicului de Familie din Oxentea, pe 23 aprilie, pentru  că se anunţase că va putea dona sânge. Are 29 de ani, iar prima dată a donat când era înrolat în armată. Au trecut 10 ani de atunci, când făcuse gestul pentru a salva viaţa unui militar nimerit într-un accident. Denis susţine că, ori de câte ori are ocazia, participă la această acţiune socială. Pentru că este în rândul donatorilor activi, tânărul a fost sunat de la oficiul medical şi invitat. Aşa l-am surprins în aşteptarea rândului, când urma să dea sânge, la Oxentea la OMF, a patra oară. S-a implicat şi la apelul unor rude ale oxentenilor nimeriţi la nevoie, îşi aminteşte Denis un caz. “Avem consăteni care acţionează, când se fac aşa apeluri, alţii – nu prea”
– constată tânărul.

Maria Leca stă şi ea la uşa medicului, aşteaptă rând. “În 2014 am dat şi eu sânge, atunci erau mulţi doritori, acum – mai puțini”.

Andrei Stepco, donator

“Donez sânge ca să fie de ajutorul cuiva. Să salvăm o viaţă. Donez mereu când aud că se organizează. Eu am avut  un copil bolnav, era nevoie de sânge de urgenţă, atunci am donat fiului direct. Din păcate, l-am pierdut, dar de atunci mereu donez…”- a spus Andrei Stepco, care-şi aştepta rândul după alte două femei.
Bărbatul era liber în dimineaţa acelei zile, urmând să-şi ia tura după amiază la o fabrică de cablaje. Angajatorul l-a
prevenit că nu va avea zi liberă de la lucru, cum prevede legea că au dreptul cei care donează sânge, pentru că nu are cu cine îl înlocui…

Asistentele medicale au grijă să-i înregistreye pe toți donatorii și să le propună ceai după procedură

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button