Administrația nerecunoscută de la Tiraspol a instituit abuziv 22 de posturi „grănicerești”

Crina Dumitriu, www.anticoruptie.md

Conducerea nerecunoscută de la Tirspol a instalat în mod abuziv, pe parcursul ultimului an, de-a lungul liniei administrative 22 de posturi așa-numite de grăniceri și refuză să le retragă, în pofida cerințelor făcute repetat de delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control. Amplasarea de structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus, semnat la 21 iulie 1992.

Transnistria

Membri ai delegației Republicii Moldova în cadrul CUC afirmă că în ultimul timp Tiraspolul a admis mai multe încălcări, creând tensiuni în Zona de Securitate, iar posturile „grănicerești” ilegale ale Tiraspolului continuă să blocheze libera circulație în Zona de Securitate.

Timp de trei luni, în cadrul Comisiei Unificate de Control, nu poate fi discutată problema posturilor ilegale „grănicerești”. Aceasta pentru că reprezentanții regiunii separatiste blochează punerea pe ordinea de zi în cadrul ședințelor CUC a chestiunilor ce țin de examinarea mai multor încălcări comise în  Zona de Securitate de către formațiunile militare de grăniceri transnistrene. În cadrul ședinței din 18 iulie a Comisiei Unificate de Control demersul de a examina în ansamblu situația tensionată, creată în urma instalării unor posturi suplimentare „grănicerești” în Zona de Securitate, au fost blocate de către delegația transnistreană, se arată întrun comunicat de presă al delegației Moldovei în CUC.

Anterior se opunea discutării acestor probleme și delegația Federației Ruse în cadrul Comisiei Unificate de Control, însă în ultimele luni aceasta a avut mai multe propuneri de a iniția o analiză la subiect, de altfel susținută de către delegațiile Republicii Moldova, Misiunii OSCE și a Ucrainei, dar respinsă de către reprezentanții regiunii transnistrene.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *