Politic

Forumul de reintegrare a Republicii Moldova: reproșuri și soluții

La 11 aprilie curent, la Chișinău s-a desfășurat Forumul de reintegrare a Republicii Moldova, eveniment de nivel internațional care a reunit oficiali implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și experți și cercetători interesați de subiect. 

Deranjat că la acest Forum ar putea aborda subiecte sensibile pentru el, Vadim Krasnoselski, liderul de al Tiraspol în interviul acordat postului oficial de televiziune din rmn declara că ”scopul Forumului e să legalizeze  acțiunile de presiune economică și politică asupra pmr și să pună cruce pe negocieri.”

 În cadrul Forumului, jurnalistul care l-a intervievat pe Krasnoselischi a întrebat de ce discuțiile despre reintegrare sunt purtate fără reprezentanți din stânga Nistrului. Oleg Serebrian a răspuns că la reuniune au fost invitați reprezentanți ai societății civile din regiunea transnistreană și că evenimentul este public și deschis oricui.

Ambasadoarea Kelly Keiderling nu mă va lasă să mint, de mai multe ori am venit cu inițiativa, inclusiv prin OSCE, de a organiza întâlniri, discuții, la diferite niveluri cu colegii de la Tiraspol. Spre regret, toate aceste invitații au fost declinate”, a explicat vicepremierul.

Vicepremierul Oleg Serebrian a mai  remarcat ă un dialog deschis și sincer este unul de interes atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol, pentru a menține și dezvolta un climat de predictibilitate și bună înțelegere a proceselor cu impact pozitiv asupra locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

În discursul din cadrul panelului dedicat priorităților cheie de pe agenda politică a procesului de reintegrare, viceprim-ministrul Oleg Serebrian a punctat că, odată cu începutul ostilităților militare din Ucraina din 24 februarie 2022, arhitectura de securitate este una diferită, lucru care are efecte asupra procesului de soluționare a conflictului transnistrean. Din perspectiva de stat candidat în procesul de aderare la Uniunea Europeană, totodată, luând în calcul și procesul de soluționare a conflictului transnistrean, autoritățile constituționale sunt deschise pentru o platformă adițională de dialog cu exponenții de la Tiraspol întru stabilirea unei comunicări permanente pe dimensiunea proceselor de integrare europeană și beneficiilor pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ambasadorul ucrainean responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, a declarat, în schimb, că această întrunire „poate da idei pentru crearea unor noi formate de negocieri” și a reiterat că Ucraina nu se va așeza la o masă de negocieri cu Federația Rusă, referindu-se la formatul „5+2”, blocat după invazia Rusiei în Ucraina.

Reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, prezentă la forum, a precizat că aderarea Moldovei la UE nu e o modalitate în sine de soluționare a conflictului, dar ar putea avea acest efect.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button