Politic

Premieră la Dănceni: Se adună lideri locali și de peste hotare

 Cea de-a 5-a ediție a Summitului Internațional al Primarilor se va desfășura pentru prima dată în Moldova, pe 11 Aprilie 2024, la Dănceni.https://internationalmayorssummit.com/

Summitul cu tema „Construirea Comunităților Reziliente prin Inovație și Cooperare”, organizat de Fondul Western NIS Enterprise (WNISEF) și susținut de parteneri precum Primăria Mea, Comunitatea Plus, CIPE și Cities 4 Cities. va aduna primari, lideri locali și de peste hotare, experți pentru a  discuta pe subiecte importante precum sustenabilitatea, impactul tehnologiei asupra managementului urban și strategii pentru întărirea rezilienței comunităților.

  Accentul de anul acesta va fi pus pe rolul crucial al primarilor și autorităților locale în abordarea provocărilor globale și promovarea rezilientei comunităților lor, încurajarea dezvoltării sustenabile, facilitarea accesului la fondurile Uniunii Europene și promovarea colaborării pentru revitalizarea și fortificarea orașelor, cu un accent deosebit pe abordarea provocărilor cu care se confruntă Ucraina.

Într-o perioadă cu provocări globale, orașele se află adesea în prima linie, echilibrând dezvoltarea economică și competiția pentru talente. În fața dificultăților actuale cu care se confruntă orașele ucrainene, partenerii au demonstrat un suport remarcabil, care variază de la ajutor umanitar la promovarea inițiativelor de dezvoltare urbană sistemică. Apreciind impactul profund al acestor parteneriate, am decis să onorăm acest spirit colaborativ cu un premiu special.” – spune Iryna Ozymok, Fondatoarea Summitului Internațional al Primarilor.

 Premiu este conceput pentru a recunoaște realizările acestor parteneriate, dar și pentru a inspira mai multă colaborare între localități.  Artistul ucrainean Petro Gronsky a creat în acest scop statuiete speciale care vor onora colaborările fructuoase care au condus la progrese în dezvoltarea parteneriatelor de dezvoltare locală.
E vorba de colaborările  dintre localitățile:

  • Mykolaiv – Chełm
  • Vinnytsia – Karlsruhe
  • Khmelnytskyi – Šiauliai + Ciechanów
  • Chortkiv – Caravaggio
  • Kopychyntsi – Liskeard + Cavarzere
  • Bilogorodka – Tyresö
  • Dănceni – Filipeștii de Pădure
  • Edineț – Alba Iulia
  • Băcioi – Oradea
  • Sireți – Tulucești

Un exemplu remarcabil al ceea ce poate realiza parteneriatul este inaugurarea Parcului Public din Băcioi, revitalizat dintr-o zonă puțin utilizată într-o oază de agrement pe o suprafață de 1,36 hectare. Această transformare a fost posibilă datorită contribuțiilor de la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală și ajutorul substanțial al partenerilor din Oradea. Despre această reușită vor povesti Victoria Butuc-Guranda, primar de Dănceni și Mihai Jurcă, manager din Oradea, România.

  Summitul Internațional al Primarilor a  fost inițiat în 2016 în Ucraina și a evoluat într-un eveniment esențial pentru oficialii guvernamentali locali la nivel global pentru a împărtăși perspective și a învăța unul de la altul.

Fondul Western NIS Enterprise (WNISEF), susținut de USAID , este un fond regional de 285 milioane de dolari, care este un pionier în Ucraina și Moldova, având peste 29 de ani de experiență de succes în investiții în companii mici și mijlocii. De la înființarea sa, investițiile cumulate ale WNISEF însumează peste 188 milioane de dolari în 136 de companii care angajează 26 000 de oameni, fapt care a făcut posibilă deblocarea a 2,4 miliarde de dolari pentru companii din Ucraina și Moldova.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button