InternaționalTransport

Acordul UE-Republica Moldova privind transportul rutier a fost prelungit. Vezi până când

La 26 martie, UE și Republica Moldova au decis să prelungească valabilitatea Acord privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025.

Acordul contribuie la o mai bună ancorare a pieței moldovenești în UE prin liberalizarea parțială a transportului rutier de mărfuri, acordând drepturi de tranzit și de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova și UE pentru teritoriile lor respective.

Acest acord cu Republica Moldova, semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, a sporit substanțial exporturile rutiere din Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii.

Acesta a fost instituit ca urmare a pierderii unor rute de transport importante care treceau prin porturile ucrainene de la Marea Neagră și a piețelor de export din estul Ucrainei, ca urmare a războiului rusesc împotriva Ucrainei.

Acordul a consolidat, de asemenea, Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul rutier între UE și Republica Moldova, care este o țară de tranzit importantă pentru exporturile și importurile ucrainene.

Exporturile pe cale rutieră din Republica Moldova către UE au crescut cu 27% în volum în trimestrul al treilea din 2022 și cu 35% în trimestrul al treilea din 2023, comparativ cu aceeași perioadă respectivă din 2021.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button