Sănătate

Screening-ului audiologic accesibil și la Criuleni

Din acest an în Republica Moldova nou-născuții sunt supuși screening-ului audiologic obligatoriu. 

Ministerul Sănătății a distribuit Centrelor Perinatale din întreaga țară, 40 de dispozitive medicale de screening audiologic neonatal, în valoare de circa patru milioane de lei, donate de UNICEF, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei. Pediatrii și neonatologii din țară au fost instruiți cum să utilizeze echipamentele în diagnosticarea precoce a deficiențelor de auz la nou-născuți.

„Înainte de această donație, existau doar patru echipamente în toată țara pentru testarea nou-născuților și depistarea eventualelor deficiențe de auz. Acestea nu erau suficiente. Mă bucur că am avut privilegiul de a lucra cu Ministerul Sănătății și cu Guvernul Japoniei pentru a echipa Centrele Perinatale din întreaga țară cu 40 de dispozitive suplimentare și, de asemenea, pentru a instrui 70 de cadre medicale cum să utilizeze aceste aparate și să interpreteze rezultatele. Atunci când sunt depistați la timp, copiii cu deficiențe de auz au șanse mult mai mari la dezvoltarea limbajului și la terapie logopedică, ceea ce le permite să participe la viața de zi cu zi și să își atingă potențialul maxim-spune Maha Damaj, Reprezentanta de țară UNICEF în Moldova

Yamada Yoichiro, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova declara: „Mă bucur foarte mult să contribui la donația de dispozitive de screening audiologic pentru nou-născuții din Moldova. La fel ca în multe alte cazuri, identificarea timpurie este cheia unei intervenții mai bune, iar cu cât mai devreme este identificată invaliditatea, cu atât mai devreme copilul poate beneficia de un tratament adecvat, de servicii sociale și de instruire în limbajul semnelor. Și aici, limbajul semnelor primește un impuls extraordinar din partea inteligenței artificiale. Înțeleg că inteligența artificială a permis traducerea între limbajul semnelor, vorbire și text, de exemplu. Era noastră este foarte promițătoare pentru copiii cu deficiențe de auz și cred că aceștia vor putea prospera mai mult ca niciodată. ”.

Potrivit Anghelinei Chiaburu, Șefa Centrului de Audiologie  au fost deja examinați 1400 de nou-născuți, dintre care la doi copii a fost confirmată surditatea neurosenzorială în baza unui examen audiologic complex. Conform sursei citate, screening-ul audiologic la nou-născuți este primul şi cel mai important pas în depistarea precoce a surdității la copii. Acest screening nu restabilește auzul și nu poate influența asupra numărului copiilor născuţi cu surditate, dar permite depistarea din timp a acestora, monitorizarea și reabilitarea ulterioară care vor reduce consecinţele surdităţii în dezvoltarea lor.

Institutul Mamei și Copilului va asigura și în continuare examenul audiologic complex al tuturor nou-născuților identificați cu probleme audiologice, stabilirea diagnosticului și a conduitei de tratament, inclusiv asistența medicală specializată și calificată, protezare auditivă și reabilitarea medico-pedagogică, reieșind din necesitățile individuale ale fiecărui copil.

De asemenea, Institutul Mamei și Copilului va crea, pe parcursul primului semestru al anului curent, o bază de date unică a copiilor cu surditate și va asigura schimbul periodic de informații între instituțiile medicale, educaționale și sociale. Prin identificarea precoce a problemelor auditive, se pot preveni întârzierile în dezvoltare și se poate îmbunătăți performanța academică și socială a copilului în viitor. Inițierea promptă a intervențiilor adecvate, precum terapia auditivă și utilizarea dispozitivelor auditive sau implanturilor Cohlear pot maximiza dezvoltarea limbajului și a abilităților de comunicare ale copilului într-un moment crucial al creșterii sale. Mai mult decât atât, identificarea și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea problemelor de dezvoltare ulterioare și la reducerea impactului negativ asupra calității vieții copilului și a familiei sale.

Conform datelor statistice furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în anul 2022, în Republica Moldova, acuitatea auditivă scăzută reprezintă aproximativ 2,4  la 1000 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani examinați. La copiii de 2-3 ani indicatorul este de circa 1,8 la 1000 de copii, cu o creștere semnificativă pentru copiii de 6-7 ani până la 3,3 la fiecare 1000 de copii examinați.

Peste 5% din populația lumii sau 430 de milioane de oameni au deficiențe de auz, dintre care peste 34 de milioane sunt copii.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button