Politic

Republica Moldova a intrat în „familia salvatorilor Europeni“

La 29 septembrie, UE și Republica Moldova au semnat Acordul prin care Moldova devine Stat Participant la Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Odată cu ratificarea Acordului de către Republica Moldova,  acesta va fi aplicat cu titlu provizoriu până la intrarea deplină în vigoare la 1 ianuarie 2024, comunică EU NEIGHBOURS east.

Mecanismul de Protecție Civilă al UE urmărește să consolideze cooperarea dintre țările UE și zece State Participante (inclusiv Ucraina și, mai recent, Republica Moldova) în domeniul protecției civile, pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, aceasta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului.

Comisarul European pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič, a urat bun venit Republicii Moldovei în “familia salvatorilor Europeni“.

Semnarea acordului: Adrian Efros și Janez Lenarčič. Foto: mai.gov.md

“În timp ce atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca mii de ucraineni să fugă din calea războiului, Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, găzduind și adăpostind mulți refugiați. Vreau să mulțumesc autorităților moldovenești de protecție civilă pentru munca lor asiduă“, a spus Janez Lenarčič.

Aderarea la Mecanismul de protecție civilă va crește atât calitatea vieții, cât și a serviciilor oferite de sistemul afacerile interne cetățenilor țării noastre. Prin semnarea acestui acord, Republica Moldova demonstrează că are capacitate europeană de intervenție, iar pe latura de protecție civilă deja este integrată în UE. Mulțumim Uniunii Europene care reconfirmă că Moldova are familie și că cetățenii noștri contează pentru Uniunea Europeană”, a declarat Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros.

Pentru Republica Moldova, coordonarea activităților de protecție civilă cu comunitatea țărilor UE înseamnă reducerea semnificativă a timpului de reacție la situații de urgență și excepționale, micșorarea pagubelor materiale cauzate și condiții mai sigure pentru dezvoltarea economică a țării. În funcție de natura dezastrului, sprijinul partenerilor din cadrul Mecanismului poate lua diferite forme, cum ar fi operațiuni de căutare și salvare, stingerea incendiilor forestiere și urbane, dislocarea de personal medical, echipamente medicale și medicamente, adăposturi temporare de urgență, și altele.

Republica Moldova a beneficiat,  de Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a face față dislocărilor masive declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. La începutul acestui an, UE a pus la dispoziție 36 de generatoare de energie pentru 30 de spitale din Republica Moldova din rezerva sa de energie rescEU. Adițional, UE a sprijinit Moldova cu 48 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Tot la 29 septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova a primit o ambulanță Volkswagen Transporter, donată prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE pentru a acorda asistență refugiaților.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button