Social

Cum va fi acordat ajutorul pentru perioada rece a anului 2023-2024

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice.

Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023.

Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.

Înregistrarea în sistemul informațional se va face ca și anul trecut, completând o cerere online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, amintește că: ”persoanele declară pe cont propriu că toate datele care au fost comunicate în sistem sunt adecvate, iar dacă ele nu sunt, persoanele sunt pasibile, sunt responsabile să restituie banii pe care iau primit drept compensații.  În determinarea gradului de vulnerabilitate energetică vor lua în considerare ultimele 6 luni( octombrie, septembrie, august ș.a.m.d.). În acest an am introdus o nouă procedură prin care vom verifica dacă persoanele care se înregistrează în sistemul de compensații au avut așa-numite venituri extraordinare, spre exemplu, au vândut un apartament în luna a 7-a premergătoare la perioada de compensații, au vândut o mașină, au primit dividende, au avut alte venituri extraordinare, să spunem, au vândut un lot de pământ și dacă valoarea acelui bun sau venit este mai mare de 300.000 de lei, atunci și acea sumă va fi considerată ca parte a venitului.”

Pentru sezonul rece 2022-2023 au fost planificate 5 miliarde 800 de milioane de lei din care s-au consumat 3 miliarde 400 de milioane de lei, grație economisirilor din partea populației și timpului mai călduros.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button