Alegeri localePolitic

Președinții consiliilor electorale raionale Criuleni și Dubăsari au fost identificați

Două femei vor fi responsabile de organizarea alegerilor locale în r-le Criuleni și Dubăsari, data cărora a fost stabilită 5 noiembrie 2023.

După ce a prelungit de două ori termenul limită de depunere a dosarelor pentru funcția publică de președinte a consiliilor electorale de circumscripție electorală (CECE) nr. 12 Criuleni și nr. 15 Dubăsari, Comisia Electorală Centrală (CEC) a desemnat două persoane, care ar putea să ocupe cele două funcții. Pentru funcția de președintă a CECE nr. 12 Criuleni, CEC a declarat-o învingătoare pe dna Tatiana Canțîr, care a acumulat un număr mai mare de puncte față de contracandidatul său.

Pentru funcția de președinte al CECE nr. 15 Dubăsari, din funcția de specialistă superioară în cadrul Direcției construcții, gospodărie comunală și dezvoltarea teritoriului a CR Dubăsari, a fost promovată dna Ana Nițulaș, din lista funcționarilor incluși în registrul electoral. Informația a fost confirmată de către dna Maria Jîmbei, secretara consiliului raional Dubăsari, care a adăugat că dna Ana Nițulaș are experiență de mai mulți ani de muncă în calitate de secretar al consiliului local și de funcționar public în administrația raională. Dispoziția de eliberare din funcția publică și de promovare în altă funcție în cadrul CEC a dnei Nițulaș a fost semnată la 3 august de către președintele r. Dubăsari.

Dna Tatiana Canțîr, care de 18 ani este secretara Consiliului Orășenesc Criuleni, a confirmat pentru „Est-Curier” că este vorba de dumneaei, însă a precizat că rezultatul concursului va fi validat definitiv doar după ce instituțiile statului vor verifica candidații propuși din perspectiva îndeplinirii cerințelor de încadrare, respectarea restricțiilor, factorilor de risc și integritate prevăzute de lege.

În urma modificărilor Codului Electoral, în vigoare din 1 ianuarie 2023, funcția de președinte al consiliului electoral al circumscripției electorale a devenit una permanentă, nu doar în perioada campaniilor, cum era până în 2022. Funcția de președinte CECE este publică și se încadrează în categoria B13 – șef subdiviziune teritorială. Conform fișei postului, persoana angajată va asigura managementul și coordonarea activității consiliului electoral de circumscripție, realizarea activităților de pregătire pentru organizarea și desfășurarea alegerilor și referendumurilor, va participa la promovarea în circumscripția electorală respectivă a politicilor electorale în conformitate cu cadrul normativ în vigoare.

Autoritățile locale de nivelul doi au sarcina să asigure consiliile electorale cu sediu permanent adaptat nevoilor tuturor alegătorilor, de dorit la parterul unor clădiri, a spus Angelica Caraman, președinta CEC, în cadrul unei vizite în r. Criuleni, în iunie al acestui an. Consiliilor electorale le va reveni, în premieră, sarcina de a valida rezultatele alegerilor locale și doar dacă candidații nu vor fi de acord cu decizia colegială a CECE, atunci vor putea apela la instanța de judecată. 

Alegerile din 5 noiembrie 2023 vor avea loc în 11 primării din r. Dubăsari și în 25 primării din r. Criuleni. În r. Dubăsari, primăria cu cei mai puțini locuitori este Marcăuți – 633, în r. Criuleni – Râșcova, cu 847 de cetățeni. 

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button