Incidente

Păstrează banii! Escrocii au devenit mai activi pe online

Solicitările de investiții pentru câștiguri fabuloase sunt capcane

În ultima perioadă a crescut numărul tentativelor de fraudă bancară pe Internet. Răufăcătorii au creat site-uri și pagini false pe rețelele de socializare prin care îți propun să investești o sumă de bani în acțiunile unei băncii după participarea la un scurt sondaj, promițând câștiguri constante.

Aceste mesaje trec ușor de filtrele digitale și ajung să inducă în eroare chiar și persoanele vigilente. Scopul lor este de a înșela utilizatorii și, prin manipulare psihologică, îi impun să dezvăluie informații confidențiale sau să facă anumite acțiuni prin care le sustrag datele personale și de autentificare, cum ar fi: nume și prenume, adresa, IDNP, numărul de telefon, numărul cardului, data expirării, codul de securitate CVV.

Mai recent a intrat în vizorul lor BC ”Moldova Agroindbank” SA, funcționarii cărora recomandă insistent să fiți vigilenți și să nu participați în scheme de investiții financiare.

Fiți atenți la adresa de pe care vine oferta ademenitoare.

Orice invitații, promoții trebuie verificate pe paginile oficiale ale instituțiilor bancare, în cazul dat www.maib.md.

Pentru a evita furtul banilor de pe card:

  1. NU reacționa la mesajele care cer informații personale;
  2. NU accesa linkurile propuse;
  3. NU comunica datele aferente cardurilor tale (ex. codul PIN, codul CVV2/CVC – reprezentat de ultimele 3 cifre de pe spatele cardului);
  4. NU acționa din impuls. Cele mai reușite atacuri se bazează pe crearea speranței că vei obține câștiguri financiare rapide.

Ca măsură de precauție, contactează maib la 1313 pentru a verifica orice situație care îți pare dubioasă. Raportează paginile și profilurile false pe care le identifici.

 Câteva sfaturi cum să depistezi schemele frauduloase și să-ți păstrezi banii în siguranță.     

  • Memorează codul PIN setat şi nu-l nota în telefonul mobil sau pe card;
  • Distruge plicul ce conţine codul PIN primit de la bancă după ce l-ai memorat sau l-ai modificat;
  • Optează pentru cardurile cu activare prin opţiunea PinBySMS;
  • La achitarea cumpărăturilor cardul trebuie să rămână mereu în raza ta vizuală. Solicită un POS-terminal mobil sau deplasează-te la unul fix;
  • Pentru orice plată aprobată sau respinsă, efectuată la comerciant, cere bonul de plată;
  • Sistematic verifică extrasul din contul de card primit prin e-mail sau generat individual prin intermediul aplicaţiei mobile sau abonează-te la serviciul sms-notificare.

Plăteşte online în condiţii de maximă siguranţă:    

– Utilizează un card destinat tranzacţiilor online, cum ar fi: plata unor bunuri sau servicii, transfer P2P (card la card) etc.. Alimentează-l nemijlocit înainte de a efectua plata online cu suma necesară pentru operaţiune;

– Asigură-te că pe site-ul comerciantului este prezent logo-ul SSL (un standard de securitate pentru legătura dintre browser şi server) sau Visa Secure/ ID Check;

– În pagina de plată introdu datele solicitate de comerciant: numărul de card, numele şi prenumele de pe card, codul CVV2, data de expirare şi codul OTP în cazul tranzacţiilor 3D-Secure;

– Păstrează toată corespondenta (chitanţe, mesaje) ce confirmă efectuarea cumpărăturilor.

Niciun magazin online legal nu cere codul PIN al cardului, soldul sau IDNP-ul persoanei

Atenţie! Dacă accesezi un site care solicită asemenea informaţii, închide-l imediat.

Fii vigilent când cineva îţi cere elementele de securitate ale cardului: numărul cardului, data de expirare şi CVV2/CVC2, codul unic primit prin SMS pentru autorizarea fiecărei plăţi.

Nu sunt considerate frauduloase tranzacţiile, completate cu toate elementele de siguranţă ale cardului și autorizate prin codul unic primit prin SMS.

Pentru primirea unui transfer de bani pe cardul bancar este suficient doar numărul de card, numele și prenumele tău.

Ai grijă de banii tăi! Nu accepta provocările!

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button