Social

Moratoriul pentru angajări în sectorul public a fost prelungit cu un an

Cele peste 16mii funcții vacante în instituțiile bugetare înregistrate la data de 30 noiembrie 2023 nu vor fi ocupate nici în 2024. Guvernul a aprobat în ședința extraordinară din 29 decembrie 2023 un moratoriu temporar privind angajarea în instituțiile publice ale administrației centrale și locale, valabil pe tot parcursul anului 2024.

Pe perioada moratoriului, angajarea personalului în funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante per autoritate/instituție publică, indicate în anexele proiectului. Prevederile proiectului admit posibilitatea încadrării, în perioada moratoriului, a personalului strict necesar pentru realizarea misiunii autorității publice sau în cazul reorganizărilor, cu depășirea numărului de funcții vacante indicat, prin coordonare cu Ministerul Finanțelor. Se recomandă unităților administrativ-teritoriale, autorităților publice independente și Casei Naționale de Asigurări Sociale să suspende încadrarea personalului în funcțiile vacante înregistrate la aceeași dată.

Prevederile proiectului nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.

„Măsurile politice salariale propuse pentru anul 2024 au un impact considerabil asupra bugetului public național, cheltuielile de personal fiind prognozate cu o creștere de circa 2 miliarde de lei, față de anul 2023. În acest sens, implementarea măsurilor salariale prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict pe utilizare a cheltuielilor bugetare. În aceste condiții, în scopul unei gestionări eficiente a resurselor financiare disponibile și direcționării acestora pe domeniile prioritare, se propune aplicarea moratoriul”, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. 

O hotărâre similară a fost aprobată de executiv și la sfârșitul lunii decembrie 2022, decizia fiind aplicată pentru anul 2023.

Cele mai multe posturi înghețate sunt la Ministerul Apărării – 1894, Ministerul de Interne – 1887, Ministerul Finanțelor – 672, Ministerul Sănătății – 414, Consiliul Superior al Magistraturii – 459 și Procuratura Generală – 3030. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button