Incidente

  Escrocii nu au somn – scot banii de pe card

servicii inexistente de livrare a mărfurilor...

 

A fost pusă în funcțiune o nouă  modalitate de a goli cardurile persoanelor atrase de cumpărăturile prin intermediul Internetului, comunică echipa 902. Sub pretextul prestării serviciilor de curierat infractorii, în timpul corespondenței în diferite programe de mesagerie (în special, Viber, WhatsApp), încearcă să obțină informații confidențiale despre datele bancare. Pentru aceasta se folosesc site-uri de clonare și site-uri de o zi similare cu cele oficiale. În special, au fost cazuri de „clonare” a mărcii companiei „Novaposhta Moldova”, care prestează servicii de livrare a mărfurilor.

Escrocii propun accesarea  link-ului novaposhta.courier-details.links pentru a lăsa acolo date personale și bancare pentru a transfera bani pentru a plăti bunuri. Astfel,în timp real, atacatorii pot obține acces direct la conturile bancare personale și pot transfera fonduri în propriile conturi.

Cetățenii care au contactat Serviciul de Asistență Clienți Novaposhta Moldova pentru a-și confirma tranzacția au fost atenționați că aceasta este o înșelătorie și au fost îndemnați să nu indice sub nicio formă detaliile cardului lor bancar, pentru că riscă să le fie scoși toți banii de pe el.

În cazul când apar asemenea situații se recomandă persoanelor să contacteze poliția fără a întrerupe corespondența cu escrocul și să scrie o declarație despre fraudă la cel mai apropiat sector de poliție sau să sune la 112, sau să scrie un mesaj la adresa mailto:diii.ini@igp.gov.md, Direcția Investigare a Infracțiunilor în sfera IT.

Apropo, în Republica Moldova deja  75% din populație deține carduri bancare.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button