DubăsariSocial

De ce nu se stinge lumina la Dubăsari?

Construită între anii 1951 – 1954 Hidrocentrala de la Dubăsari  are o capacitate de producție de 48 MW. Barajul de la Dubăsari a creat lacul de acumulare omonim, cu o lungime de 128 km lungime și o lățime medie de 528 metri. Fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu zicea că ”La Dubăsari noi nu punem presiune pe producerea energiei electrice. Aici mai mult primează controlarea viiturilor”. Deși a rupt din moșia satelor de pe malul drept,  întreprinderea aduce venit mai mult pentru bugetul autorităților de la Tiraspol. Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a venit la hidrocentrală în ziua de 2 noiembrie 2022 să vadă care e starea de lucruri, pentru a diminua impactul crizei energetice, comunică serviciul său de presă.

Conform declarațiilor lui Boris Gherman, șeful întreprinderii ”Hidrocentrala de la Dubăsari”, actualmente lucrează doar două turbine, celelalte fiind în pregătiri pentru iarnă. Un generator necesită reparații. Întreprinderea primește 120 de metri cubi de apă pe secundă și evacuează exact aceeași cantitate. Apa din bazinul de acumulare este menținută la un nivel care depășește nivelul normal de reținere cu 20 de centimetri, ca în caz de necesitate să fie puse în funcțiune toate agregatele în maxim două ore.

Boris German a declarat că producția medie zilnică la capacitatea actuală este de aproximativ 375 de mii de kilowați-oră pe zi. Pentru o alimentare zilnică completă cu energie electrică a raionului Dubăsari, este nevoie de la 150 până la 170 mii kWh. Adică, capacitatea actuală a stației va acoperi, dacă este necesar, în totalitate nevoile raionului Dubăsari https://www.high-endrolex.com/29 , precum și parțial  a r. Grigoriopol și Râbnița. Structura liniilor de distribuție permite asigurarea cu curent electric și a altor raioane din stânga Nistrului.

Apropo, ultima vizită a unui demnitar de stat la barajul de la Dubăsari a fost a lui Igor Dodon, acesta și-a făcut în 2020 o poză și a plecat bucuros că nivelul apei nu prezintă pericol de inundații.

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button