Internațional

Conferința de Securitate de la Riga va viza provocările de securitate din Europa în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei (Video)

Forumul anual de securitate și politică externă, Conferința de la Rīga 2022, va avea loc la data de 21 – 22 octombrie. Evenimente speciale și discuții suplimentare vor avea loc pe 20 octombrie.

În acest an evenimentul va reuni la Biblioteca Națională a Letoniei 517 participanți din 38 de țări, care vor fi prezenți atât fizic, cât și online. Principalele teme discutate în cadrul panelurilor vor fi provocările de securitate prin care trece Europa ca și consecință a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. 

Primul panel de discuții, la care va participa și președintele Letoniei, Egils Levits, Christoph Heusgen, președinte al Conferinței de Securitate de la Miunhen, și Carl Bildt, fost Prim-Ministru și Ministru  al afacerilor externe a Suediei va fi moderat de către Sandra Kalniete, diplomată de carieră, politiciană letonă, din 2009 – membră a Parlamentului European. Dezbaterea de lungă durată despre realpolitik vs idealpolitik a căpătat o nouă relevanță începând cu 24 februarie, când Rusia a lansat un război pe scară largă împotriva Ucrainei. Un val global de condamnare a urmat acestei încălcări a dreptului internațional, dar politica de susținere a Ucrainei și de sancționare a Rusiei a devenit mai complexă pe măsură ce costurile energiei cresc, dezinformarea este confundată tot mai des cu opinia și apare oboseala. Are oare Europa o rețetă reală și cum poate reduce discrepanța dintre politica reală șipolitica ideală, va fi terma acestui panel.

Participanții și invitații vor avea de dezbătut și tema încotro conduc interesele strategice europene. Alte întrebări la care se va căuta un răspuns vor fi ”Poate oare UE să se ocupe de problemele din jurul Rusiei autoritare, de nevoile militare ucrainene împotriva tiraniei și de criza economică iminentă fără a rupe cooperarea europeană? Pot modelele de cooperare existente între UE și NATO să ofere politici care să abordeze cele mai urgente amenințări și riscuri din Europa și vecinătatea ei?”.

La unul dintre paneluri va participa și expertul în politici externe din Republica Moldova, Iulian Groza. Tema Panelului – ”Câmpul de manevră în Parteneriatul Estic”. Experții vor dezbate felul în care percep țările Parteneriatului Estic care luptă pentru aderarea la UE (Georgia, Moldova și Ucraina) politica existentă a Parteneriatului Estic și care sunt așteptările lor. Există voci care susțin că Parteneriatul Estic este depășit și necesită a fi revizuit, fie înlocuit cu aranjamente speciale pentru Armenia și Azerbaidjan. În acest context va fi interesant ce soluții politice ar putea servi cel mai bine intereselor partenerilor individuali.

Discuțiile vor atinge și tema mesajelor și narațiunilor nucleare ale Rusiei, dar și modul în care NATO ar trebui să răspundă la aceste amenințări. La dscuții vor participa inclusiv politicieni din Ucraina.

În cea de-a doua zi, una dintre sesiunile plenare, va fi dedicată temei ”Femeia, pacea și securitatea”. Includerea acestei teme în discuții pornește de la constatarea, că femeile rămân subreprezentate în prevenirea conflictelor, soluționarea conflictelor și eforturile de consolidare a păcii post-conflict.”

Agenda de astăzi privind egalitatea de gen în relațiile internaționale nu se referă la eforturile femeilor de a pătrunde pur și simplu în așa-numitele sfere tradiționale masculine; este o cerere mai largă de egalitate, demnitate umană și poziționare egală a femeilor profesioniste în ierarhia socială. Ruth Bader Ginsburg a spus celebrul: „Femeile aparțin tuturor locurilor în care se iau decizii. Nu ar trebui să fie o excepție”. Participanții vor discuta despre cum se poate realiza includerea femeilor în procesele de pace, cum poate fi extinsă politica NATO privind femeile, pacea și securitatea, cum se poate realiza o mai mare integrare, incluziune și integritate a femeilor în securitatea internațională pentru a se asigura că acest principiu trăiește pe deplin, nu doar există.

Conferința de la Riga este organizată în comun de Organizația Transatlantică Letonă, Ministerul Afacerilor Externe ale Republicii Letonia și Ministerul Apărării al Republicii Letonia, în strânsă colaborare cu Divizia de Diplomație Publică a NATO și Fundația Konrad Adenauer în statele Mării Baltice.

*”Est-Curier” este partener informațional al Conferinței de la Riga

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button