InternaționalTransport

Comisia Europeană așteaptă mandatul Consiliului Europei pentru negociere cu Ucraina și Republica Moldova

La 5 martie, Comisia Europeană a propus prelungirea acordurilor de transport rutier cu Republica Moldova și Ucraina.

Acordurile inițiale au fost semnate în iunie 2022 și ulterior prelungite până la sfârșitul lunii iunie 2024. Acordurile de transport acordă drepturi de transport bilaterale transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE pentru teritoriile fiecăruia dintre ei. 

“În condițiile în care rutele tradiționale de transport din regiune au fost perturbate sau închise din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a indisponibilității Mării Negre ca rută comercială tradițională pentru cele două țări, prelungirea până cel puțin la sfârșitul anului 2025 va contribui la securizarea lanțurilor de aprovizionare”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. 

Aceste acorduri sprijină în special Culoarele de Solidaritate UE-Ucraina, permițând camioanelor suplimentare să transporte bunuri vitale în Ucraina, ajutând în același timp bunurile ucrainene, cum ar fi cerealele, minereurile, oțelul și produsele conexe, să ajungă în UE și în restul lumii.

Actualizările la acordul cu Ucraina prevăd, în special, obligativitatea de a deține documente care să demonstreze că un operator de transport este autorizat în mod corespunzător să efectueze transporturi internaționale și care să certifice că o operațiune fără încărcătură este direct legată de o operațiune de tranzit sau bilaterală. Propunerea consolidează, de asemenea, respectarea de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligațiilor legate de operațiunile autorizate în temeiul acordului, combaterea fraudei sau a falsificării documentelor conducătorilor auto și a infracțiunilor rutiere legate de siguranța rutieră.

Propunerile se află acum la Consiliu, care trebuie să acorde Comisiei un mandat de negociere cu Ucraina și Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button