Undă verde pentru antreprenoriatul social în Moldova

La 2 noiembrie 2017, au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi din 1994. Legea s-a completat cu capitolul VI „Antreprenoriatul social şi întreprinderea socială”, iar despre oportunităţile acestor schimbări legislative au discutat la Criuleni un grup de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, interesate de subiect.

Au moderat discuţia Igor Meriacre, director executiv al AO „Motivaţie” şi Sergiu Gurău, directorul AO „Eco-Rezeni”, asociaţia care a iniţiat o afacere socială în raionul Ialoveni.

Gurau 1

Sergiu Gurău informa că scopul legii este asigurarea cu locuri de muncă, care să genereze venituri stabile pentru persoanele din grupurile defavorizate. Cei prezenţi au aflat că întreprinderea socială este un business, care înafară de a câştiga bani are şi un al doilea scop – rezolvarea unei probleme în comunitate/societate. Ideea de afaceri şi problema socială, puse la un loc, formează întrepinderea socială. Scopul social al întreprinderii se consemnează în statutul acesteia, iar statutul de întrepndere socială este atribuit de către Comisia Naţională pentru Antreprenoriat Social, instituită prin ordinul ministrului economiei şi infrastructurii. O afacere socială poate fi fondată de către asociţiile obşteşti, fundaţii, culte religioase sau instituţii private. Afacerile sociale sau întrepindreile sociale de inserţie nu au facilităţi fiscale. Întreprinderile de inserţie rezolvă problemele sociale ale unor persoane defavorizate, cărora le sunt rezervate cel puţin 30% din locurile de muncă create.

Girau 2

La atelier au participat membrii filialelor Criuleni şi Dubăsari ai Asociaţiei nevăzătorilor din Moldova, ai asociaţiei din Hârtopul Mare, şi membrii AO „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin” din Criuleni.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *