Un adolescent s-a înecat în râul Nistru

Un băiat de 14 ani din satul Izbişte, r. Criuleni, şi-a pierdut viaţa în râul Nistru, venit la scăldat cu un grup de prieteni, pe plaja din or. Criuleni.

media_143946691559211200

Portivit şefului secţiei situaţii excepţionale Criuleni, Ştefan Manoli, salvatorii au fost alertaţi de serviciul 112 duminică, 14 iulie, la ora 18:37 şi informaţi că o persoană se îneacă şi necesită ajutor. Când salvatorii au ajuns la faţa locului, persoana deja nu mai era la suprafaţa apei. „Era un grup de tineri, au venit la Criuleni la plajă. Plaja era pustie, lumea plecase după  ploaie. Corpul neînsufleţit al adolescentului a fost extras din apă la ora 20.45. Noi (salvatorii, n.r.) am chemat salvamarii, care au echipament şi scafandre, şi cu ajutorul lor am căutat băiatul”. Atât salvatorii, cât şi salvamarii au încercat timp îndelungat să-l resusciteze, dar manevrele lor nu au mai avut nici un efect.

Victor Stahi, şeful staţiei de salvare pe apă din Criuleni, susţine că dânsul era la baza salvatorilor, nu şi salvamarii de gardă, trei la număr, care vegheau plaja de sub copaci, întrucât s-au adăpostit de ploaie. „Un grup de băieţi veniţi cu bicicletele s-au oprit la marginea plajei, din stânga, acolo unde sunt curenţi iuţi de apă. Unul din ei s-a aruncat în apă îmbrăcat, abia sărit de pe bicicletă. În fiecare zi trei din cei şapte salvamari fac de serviciu pe plajă. Eu am bătut alarma şi i-am chemat pe toţi deja, ca să căutăm băiatul înghiţit de ape. Scafandrierii noştri au venit şi am organizat căutarea. Se aud vorbe că nu erau pe plajă salvamarii, dar nu este adevărat. Orele de muncă ale salvamarilor sunt de la 10.00 până la 20.00. Avem numai o asistentă medicală care lucrează pe jumătate de salariu, adică 4 ore pe zi, de la 13.00 până la 17.00.”

Atât angajaţii de la situaţii excepţionale, cât şi salvamarii, au încercat să resusciteze adolescentul, aplicând procedura de respiraţie artificială, „din gură în gură”. Este primul caz în ultimii nouă ani, când cineva se îneacă în regiunea plajei”, a spus Victor Stahi. Dânsul susţine că încă nu a făcut cunoştinţă cu rezultatul expertizei medico-legale, care să facă lumină asupra cauzei decesului adolescentului.

Oleg Cioban, şeful Inspectoratului de Poliţie Criuleni, confirmă intentarea unui proces penal pe faptul decesului minorului, se fac cercetări, iar după ce expertiza va elucida cauza decesului acestuia, va fi dată o calificare juridică a faptului.

Info „E.C.”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *