Est-CurierSănătateSocial

Tulpina Omicron ar putea fi cauza a cca 10% din infectările cu Covid, spun funcţionarii din sănătate

Varianta Omicron a ajuns în Moldova, anunţă şeful Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, care a spus că din cca 140 de probe secvenţiate, aproximativ 10 la sută au conţinut şi această tulpină, ceea ce indică că şi în rândul populaţiei ar fi cam aceeaşi repartizare procentuală.

Pe 11 ianuarie, într-o conferinţă de presă, funcţionarul a anunţat că tulpina Omicron a fost descoperită la 11 bărbaţi şi 5 femei, majoritatea din ei – 12, fiind în or. Chişinău, 2 – în Durleşti, 1 caz în Transnistria şi 1 caz în or. Străşeni. Printre cei infectaţi cu Omicron este un copil de 2 luni şi o femeie însărcinată. După vârstă, 3 cazuri în grupul 20-29 de ani; 4 cazuri – 30-39 de ani; 40-49 – 3 cazuri, 50-59 – 1 caz, mai mult de 60 de ani – 4 cazuri. Din cei 16 infectaţi cu Omicron, 9 persoane sunt nevaccninate. Jumătate dintre ei sunt în tratament la domiciliu sau asimptomatici, alţi 8 sunt internaţi cu forme medii şi medii-grave.

Nicolae Jelasmschi a precizat, că măsurile epidemilogice sunt aceleaşi, ca şi în cazul variantei Delta: vaccinarea, purtarea măştii, respectarea distanţei fizice.

Bilanţul primei săptămâni a anului 2022, în legătură cu situaţia epidemiologică prin Covid-19, arată că de la începutul pandemiei în RM, 380 290 de cetăţeni au contactat virusul, dintre care 364 323 s-au vindecat, au decedat 10363 de cetăţeni. La ziua de 11 ianuarie, în R. Moldova sunt 5929 de cazuri active de Covid-19, dintre care 96 sunt pacienţi în stare extrem de gravă.

Jelamschi a mai adăugat, că prognozele specialiştilor privind creşterea numărului de cazuri către mijlocul lunii ianuarie s-au adeverit. Comparativ cu săptămâna precedentă, numărul infectărilor la nivel naţional a crescut cu 77,6%, astfel că raioanele Criuleni şi Dubăsari au revenit în cod galben de alertă epidemilogică. În r. Criuleni incidenţa cazurilor este de 88 la 100 de mii de populaţie, iar în r. Dubăsari – 73 de cazuri la 100 de mii.

Rata medie de imunizare a populaţiei, pe ţară, abia a atrins 29%.

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button