CriuleniDubăsariEst-CurierSocial

Transportatorii îşi vor relua de mâine activitatea, dar cu anumite condiţii

După ce au protestat, pe parcursul zilei de 23 februarie, 2021, transportatorii anunţă că din 24 februarie îşi reiau activitatea, dar cu o condiţie – să li se îndeplinească cerinţele revendicare în timpul grevei de azi.

P1120851
Imagine-simbol

După cum ne-a informat Nicolae Fîrfa, şeful coloanei Bazei de Transport Auto nr. 18, subalternii săi vor activa de mâine în regim obişnuit, până pe data de 1 martie, 2021, lăsând, asftel, timp autorităţilor să analizeze situaţia şi să anuleze restricţiile impuse privind normele de transportare a călătorilor.

Nicolae Fîrfa a spus că în data de 23 februarie, toţi cei cca 35 de şoferi, angajaţi în companie, şi-au sistat pe o zi activitatea: „Şoferii noştri au fost verificaţi, filmaţi şi preveniţi, că dacă nu vor respecta normele privind numărul admis de pasageri, vor fi sancţionaţi cu amenzi. Controalele au fost efectuate de către angajaţii Agenţiei Naţionale de Transport Auto şi Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică,  în zilele anterioare, dar amenzi deocamdată nu au fost aplicate. În cazul în care nu vom fi auziţi, ne asumăm dreptul să mergem, pe 1 martie, cu toate autocarele, în faţa Guvernului”.

Transportatorii de călători au decis să protesteze, după ce ANSP a stabilit, începând cu 17 februarie, reguli noi de transportare a pasagerilor: nu mai mult de jumătate din capacitatea transportului. Anterior, transportatorilor li se permitea să ia pasageri doar câte scaune au, şi să respecte alte reguli: dezinfectarea, purtarea măştii. Motiv pentru impunerea restricţiilor ar fi cel de-al doilea val al epidemiei, şi faptul că specialiştii sanitari consideră transportul un pericol sporit de infectare. După ce transportatorii au anunțat protestul, CNESP a anunțat că și-a suspendat propria decizie, dar în pofida acestui fapt transportatorii au anunțat că vor desfășura protestul.
„Această atitudine a CNESP o considerăm irațională și absolut ilegală. Sancțiunile pentru încălcarea Hotărârii nr. 35 urmează a fi aplicate în strictă conformitate cu prevederile Codului Contravențional și doar în privința subiecților care au săvârșit încălcările. Nu pot fi aplicate sancțiuni în forma unor noi restricții, de către autoritățile care nu sunt abilitate cu funcția de aplicare a sancțiunilor (CNESP) și îndreptate împotriva unei ramuri a economiei naționale”, se arată într-o declarație emisă de Asociaţia Patronală a Profesioniștilor în Transporturi  (APOTA)„Transportatorul”. Oleg Alexa, preşedintele APOTA, a declarat că transportatorii cer revenirea la restricţiile anterioare, şi că trebuie sancţionaţi şoferii care nu respectă regulile, dar nu întreaga ramură. Transportatorii aşteaptă de la guvernare soluţii, nu doar interdicţii, care afecrează grav ramura.

 

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button