EducaţieEst-Curier

MECC a anunţat desfăşurarea olimpiadelor şcolare, dar n-a emis încă un ordin oficial

Pe pagina de Facebook a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) a apărut, cu o zi în urmă, un anunţ despre începerea din 27 februarie, 2021, a olimpiadelor raionale/zonale, şi un link la o instrucţiune de organizare. Şefa Direcţiei Educaţie Criuleni, Ala Ungurean, a spus, solicitată de Est Curier, că încă nu a primit nici un ordin oficial despre organizarea acestor activităţi şi se arată nedumerită, cum ar putea fi posibil, atâta timp cât se spune că situaţia în ţară e critică, din cauza virusului Covid-19.

„În raionul Criuleni avem cazuri de Covid în instituţii. La data de 23 februarie, confirmaţi cu Covid avem 10 elevi. La distanţă activează 5 clase, deoarece cinci elevi din cei 10 s-au aflat în autoizolare cu părinţii lor, şi nu au contactat cu ceilalţi copii din clasele dor. Instituţii închise nu avem, iar în grădiniţe situaţia este cu mult mai bună. La data de 22 februarie, două cadre didactice din raion sunt confirmate cu virus” – a spus Ala Ungurean.

Anunţul MECC despre orfanizarea olimpiadelor a adunat pe reţeaua de socializare mai multe comentarii critice, şi doar câteva pozitive.

Directoarea unui liceu din Sângerei, Ludmila Şişcanu,  a comentat: „Pe pagina de start a MECC este bine punctat: COVID -19 nu a dispărut! Fii în siguranţă! Evită locurile aglomerate!” Covidul nu a dispărut, dar olimpiadele au apărut! O decizie grăbită şi neclară!”.

Alt internaut a criticat regulamentul concursurilor, elaborat în acest an, numindu-l „mediocru şi umilitor”, mai cu seamă pentru elevii care nu au avut parte de o instruire adecvată din cauza pandemiei şi nu s-au putut pregăti de olimpiade. De cealaltă parte, decizia ministerului a fost salutată, în special de unii părinţi, care au copii inscrişi la olimpiade, iar drept argument ar fi că elevii oricum se află zilnic la şcoală şi nu li se întâmplă nimic rău.

La data de 22 februarie, în Republica Moldova erau în carantină 15 instituţii şi 261 de clase. Confirmaţi pozitiv erau 363 de elevi, 317 cadre didactice şi 119 de persoane din rândul personalului non-didactic.
În autoizolare se aflau 6602 copii. Din grădiniţe, în carantină erau 18 instituţii şi 48 de grupe. Infectaţi s-au dovedit 103 educatori şi 84 de cadre nedidactice.

Info „E-C”

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button