Tinerii -  între idei și posibilități

Ediția a IV-a a Forumul Anual al Tinerilor din raionul Criuleni s-a desfăşurat la 3 decembrie, curent, în sala de ședințe a Consiliului raional Criuleni. De data aceasta participanții s-au axat pe genericul ”Importanţa constituirii Consiliului Raional al Tinerilor din Criuleni” și încurajarea semenilor să se împlice activ în viaţa socială, politică şi economică, să identifice problemele şi să găsească soluţii în comunităţile lor.

15337542_1086804021417411_7439348420287738064_n

Alexandr Godoroja, moderatorul atelierului de lucru, a provcat atât tinerii, cât şi oaspeţii forumului să răspundă la două întrebări: „Ce aş putea eu primi?” şi „ Ce aş putea eu oferi?”. În decurs de 15 minute tinerii au format grupuri şi şi-au expus ideile pe foaie. Prin răspunsurile lor, tinerii au confirmat intenția de a se implica și a investi din timpul lor liber pentru identificarea și soluționarea problemelor locale, dar au cerut să fie tratați cu bună atitudine şi susținere, de facto, nu doar declarată, din partea adminstraţiei publice locale şi a Consiliului Raional, pentru a-şi putea pune în aplicare proiectele. Printre domeniile prioritare, cei prezenți au nominalizat sportul, voluntariatul, ecologie, cultură, servicii sociale şi agrement.

Pavel Ianeţ, viceministru al Tineretului și Sportului din Republica Moldova, prezent la eveniment, a amintit că în ianuarie 2016 a fost aprobată Legea Tineretului, în care se stipulează că noțiunea de tânăr prevede limita de vârstă cuprinsă între 14 și 35 de ani. Anterior, aceasta era între 16 şi 30 de ani. Astfel, va fi asigurată o participare mai amplă a tinerilor în activităţile extra-curriculare, inclusiv a celor din mediul rural, și implicarea în programele economice naţionale şi internaţionale. Acesta a mai specificat că: “Tinerii singuri trebuie să cunoască problemele localităţii şi singuri trebuie să găsească soluţii, împreună cu administraţia publică locală, de la voi, tinerii, porneşte dezvoltarea. Vă încurajez să fiţi activi şi curajoşi, să participaţi în viaţa comunităţii dvs”.

2f

Consilierul local din comuna Paşcani, Ion Poiană, a făcut o comparaţie a posibilităţilor de afirmare ale tinerilor din mileniul III cu cele ale semenilor lui.

Și Iurie Andriuţa, preşedintele raionului Criuleni, şi Ala Ungurean, vicepreşedinta raionului, Ana Cojocaru, şefa AOFM Criuleni, și-au declarat disponibilitatea de a susține și promova inițiativele tinerilor.

Forumul Anual al Tinerilor din raionul Criuleni a fost organizat de Consiliul Raional în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

 Daniela  Motricală

Foto de A. Godoroja: aspecte de la Forumul Tinerilor

 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *