Social

Servicii sociale în ajutorul persoanelor cu dizabilități severe

Centrul de Justiție Socială „ECHITATE” realizează în prezent proiectul „Consolidăm integritatea – sporim calitatea serviciilor sociale”, scopul căruia este de a contribui la îmbunătățirea calității serviciilor sociale prestate păturilor vulnerabile ale populației prin consolidarea integrității agenților publici. În cadrul proiectului echipa centrului a conlucrat cu reprezentanții direcțiilor de asistență socială și protecție a familiei (DASPF) din raioanele Criuleni și Dubăsari, în special, cu asistenții sociali și asistenții personali.

Una din temele abordate în cadrul discuțiilor publice, în contextul îmbunătățirii politicilor sociale la nivel local, a fost adusă în prim-plan de către asistenții personali. Aceasta se referă la restricționarea dreptului persoanelor cu dizabilități severe imobilizate la pat de a beneficia de scutire pentru importul unui mijloc de transport personal. În practică, suma de bani lunară pe care o primesc aceste persoane nu este suficientă pentru a închiria un automobil sau pentru a-i transporta către instituțiile medicale în vederea perfectării dosarului necesar obținerii gradului de dizabilitate.

În prezent, conform articolului 49, alin. (3) din Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități nr. 60 din 30.03.2012, “Persoanele cu dizabilități ale aparatului locomotor pot alege, la cerere, în schimbul compensației de transport, dreptul de a importa, o dată la 5 ani, cu scutire de drepturi de import, un mijloc de transport destinat transportării lor, clasificat la poziția tarifară 8703 (cu capacitatea cilindrică a motorului de până la 2500 cm3 inclusiv), indiferent de termenul de exploatare, conform prevederilor Codului vamal, Codului fiscal și Legii nr. 1380/1997 cu privire la tariful vamal”.

Rudele persoanei cu dizabilități severe, imobilizată la pat, ar putea deveni îngrijitori ai acesteia, având dreptul la scutire pentru un mijloc de transport, în beneficiul direct al persoanelor imobilizate la pat, fără a beneficia de plată salarială, dar cu condiția de a întreține mijlocul de transport. În acest scop, persoana cu grad de dizabilitate sever ori asistentul personal al acesteia trebuie să depună o solicitare la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu anexarea actelor confirmative care demonstrează că persoana are dizabilitate de grad sever, este imobilizată, dispune de asistent personal și nici unul din ei nu dețin permis de conducere. Astfel, se va oferi dreptul unei alte rude de gradul I (fiu, fiica), deținător al permisului de conducere, să devină îngrijitor și să importe acest mijloc de transport în folosul persoanei cu dizabilități. Îngrijitorul va trebui să respecte anumite condiții: în perioadă de timp în care prestează servicii de îngrijire să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova în scopuri personale, să nu înstrăineze mijlocul de transport și să nu-l ofere altor persoane.

În cazul în care persoana cu dizabilități severe, imobilizat la pat, nu va beneficia de dreptul de a importa un mijloc de transport, aceasta va putea beneficia de un alt serviciu social, și anume „Echipă mobilă”. Astfel, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 722 din 22.09.2011, privind organizarea și funcționarea Serviciului social „Echipă mobilă”, la nivel local se instituie echipe multidisciplinare de specialiști, printre care: asistenți sociali, medici, educatori și psihologi, care vor soluționa situațiile dificile cu care se confruntă beneficiarii.

Pentru a beneficia de serviciul „Echipă mobilă” persoana cu dizabilități trebuie să depună o cerere în formă liberă la DASPF în rază teritorială a căreia se află domiciliul, reședința sau se găsește persoana, anexând la ea următoarele acte:

  • copia de pe buletinul de identitate;
  • copia certificatului de invaliditate cu anexa primită de la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă;
  • extrasul din fișa medicală de ambulator sau de staționar (Formularul nr. 027/e);
  • copia hotărârii judecătorești, în cazul în care beneficiarul a fost declarat incapabil;
  • decizia autorității administrației publice locale de instituire a tutelei.

După depunerea cererii, echipa multidisciplinară din cadrul DASPF va examina dosarul și va decide dacă acceptă ori refuză prestarea serviciului. În cazul răspunsului pozitiv, datele persoanei cu dizabilități vor fi incluse într-un registru, iar ulterior va fi întocmit un plan individual de reabilitare și inițiat procesul de reabilitare a solicitantului.

Cunoașterea serviciilor sociale susmenționate, solicitarea acestora de către persoanele cu dizabilități severe imobilizate la pat ar putea contribui la integrarea acestora în viața comunității și la responsabilizarea angajaților din sectorul social.

Diana Caireac

Acest articol a fost elaborat de A.O. „Centrul de Justiție Socială ”Echitate” în cadrul proiectului „Consolidăm integritatea – sporim calitatea serviciilor sociale”, parte a unui proiect realizat de Transparency Internațional – Moldova cu susținerea financiară a Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău. Opiniile exprimate aparţin autorilor și pot să nu corespundă opiniei donatorului și a Transparency Internațional – Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button