EconomicEst-Curier

Se conturează primul Grup de Acțiune Locală în r. Criuleni

Miercuri, 26 mai, în sala de ședințe a Primăriei Râșcova, s-a desfășurat prima ședință de lucru a Grupului de Acțiune Locală (GAL). Localitățile care au lansat inițiativa de constituire a acestui GAL sunt s. Ișnovăț, com. Hârtopul Mare, com. Miclești, s. Izbiște, s. Râșcova.

Grupul a fost selectat în cadrul concursului de creare a noilor GAL-uri pentru anul 2021, împreună cu alte 7 GAL-uri din republică, pentru a beneficia de sprijin în devenire.  La ședință au participat reprezentanții autorităților locale, instituțiilor publice, sectorului antreprenorial și societății civile din localitățile sus-menționate. Participanții
au discutat despre situația actuală, etapele procesului de constituire a GAL și implementarea strategiei de dezvoltare locală, despre așteptările grupului de lucru – potențialilor membri GAL, prezentarea și verificarea criteriilor de parteneriat, identificarea persoanelor, care sunt interesate de a fi implicate în proces și a celor, care potențial ar fi interesate, dar și beneficiile aflării în componența acestor grupuri atât pentru primării, agenți  economici, dar și pentru persoane fizice, antreprenori mici locali.
Beneficiile financiare ale constituirii GAL – lui sunt participarea în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală LEADER , ce va demara în anul 2022. Și reieșind din costurile, valoarea strategiei de dezvoltare a GAL-lui creat, participativ se vor selecta proiectele ce vor fi prezentate către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a fi susținute financiar din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și a Mediului Rural, care pentru programul LEADER este preconizat de a fi până la 5% anual din fond. Unul din principiile de funcționare a GAL-lui este abordarea de jos în sus, adică participarea activă a populației locale la planificarea, luarea deciziilor și implementarea strategiilor necesare dezvoltării zonei.
Oamenii decid participativ ce proiecte vor fi înaintate pentru a fi finanțate. Și deoarece GALul urmează a fi înregistrat și va avea statut juridic, grupul ar putea comercializa producția sau serviciile prestate de persoanele fizice ce nu au statut juridic. În plus, se va crea un grup comun de informare cu privire la serviciile oferite de
membrii parteneriatului, o hartă a producătorilor locali. Iar antreprenorii locali, persoanele fizice, activiștii civici vor avea posibilitatea să acceseze fonduri de susținere financiară a ideilor de proiecte de dezvoltare a afacerilor proprii sau proiecte de dezvoltare locală.
Dezvoltarea acestui GAL va permite atragerea în parteneriat a noi membri din localitățile megieșe (Cruglic, Jevreni, Mășcăuți) pentru a mări numărul total al populației beneficiare de viitoarele proiecte. La moment, numărul total al populației din cadrul acestui GAL este de circa 11,7 mii oameni, ceea ce este aproape de limita constituirii grupului de cel puțin 10 000 de locuitori și trei unități administrativ-teritoriale.
Urmează ca la următoarea întâlnire de lucru, fixată pentru mijlocul lunii iunie la Ișnovăț, membrii GAL să discute și să aprobe o strategie de dezvoltare locală, dar și o denumire a grupului, și un șir de activități ce vor urma în cadrul proiectului ”Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”.
Abordarea LEADER se implementează în Republica Moldova din anul 2016 în colaborare cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și cu suportul oferit de către partenerii de dezvoltare (Uniunea Europeană, Polonia, SUA, Elveția, Marea Britanie, România, Estonia, Republica Cehă și alții).
În R.Moldova există 32 de GAL-uri, în care sunt implicate aproximativ 350 de unități administrativ-teritoriale (35% din zonele rurale) și în jur de 1200 de instituții/organizații locale, inclusiv APL-urile, 300 de localități antrenate în parteneriate de acest tip, în care deja au fost implementate peste 400 de proiecte de dezvoltare locală.

Alexandru Rusu

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button