Educaţie

VIDEO// Școlile cu cei mai scumpi elevi din raionul Criuleni vor fi reorganizate

Declinul demografic lasă edificiile goale

După mai mulți ani de tergiversare la 16 iunie 2023 cu votul `„pro” al 15 consilieri, 2 voturi „împotrivă” și două  „abțineri”, s-a decis reorganizarea a trei școli din raionul Criuleni.

Astfel de la 01.09.2023, elevii de la gimnaziul din Ohrincea își vor continua studiile în Liceul Teoretic din Cruglic. Cei care au mai rămas să învețe la Coșernița sunt redirecționați la LT „Mihail Stratulat” din Boșcana, iar cei de la Dolinnoe – la gimnaziul din Bălțata.
Directia Educatie Criuleni urmează să aprobe statele de personal ale instituțiilor absorbante în limite legale cu aplicare din 01.09.2023; să instituie comisii de transmitere a patrimoniului instituțiilor absorbite către instituțiile absorbante și să organizeze transportarea elevilor conform Regulamentului privind transportarea gratuită a elevilor, aprobat prin decizia Consiliului raional Criuleni n. 2.27/2021.

Ala Ungurean, șefa Direcției Educație Criuleni, a venit cu argumente detaliate a necesității acestei reorganizări, amintind de descreșterea numărului de copii și lipsa perspectivei de mărire a acestuia, de faptul că în clase nu sunt nici 15 copii, chiar de vârste diferite, și un pedagog le predă 4-8 obiecte diferite. Plus că aceste instituții nu se pot întreține din sursele pe care le au. Acestea au epuizat bugetul anual în luna mai, după cum concretiza șefa Direcției raionale Finanțe, dna Olga Simon.

În Gimnaziul Ohrincea își fac studiile 55 de elevi (52 ponderati), în 5 clase complete: 20 de elevi în 3 (din 4) clase primare, cu predare simultana șii 35 de elevi în 3 (din 5) clase gimnaziale. În instituție, lipsesc 3 clase: clasele a IV-a , a VI-a i a IX-a. Pe perioada ultimilor ani rezultatele academice ale elevilor gimnaziului Ohrincea sunt mereu pe ultimele pozitii: pozitia a 28-a din 32 de instituții în anul de studii 2020/21, ultima – a 32-a în anul de studii 2021/22 și penultima – a 31-a in anul de studii 2022/23.
În acelaș timp cheltuielile de întreținere a unui elev în gimnaziul Ohrincea anual depașește de 2,5 ori normativul alocat. Cheltuielile, în majoritate, se formează la remunerarea muncii.
Pe parcursul ultimilor 3 ani, activitatea instituției a generat un deficit de circa 1,7 mln de lei.

În Gimnaziul Coșernita sunt 52 de elevi (47 ponderati), cuprinși în 7 clase complete, inclusiv cu predare simultană în toate cele 4 clase primare. Media de completare a claselor constituie 6 elevi față de normativul de 15 elevi. Conform statisticii natalității, în urmatorii trei ani în clasa 1 vor veni 5-6 elevi. Recent din clasele primare fac studiile la Vadul-lui-Voda peste 12 elevi. Din cei 7 elevii ai clasei a 4-a din anul precedent de studii, în clasa a 5-a au rămas doar 5 (2 au plecat la Vadul lui Vodă).
Numărul mic de elevi, care generează lipsa de concurență, lipsa cadrelor didactice titulare, bugetul auster și oferta educațională redusă se rasfrâng negativ asupra calității actului educațional în instituție. Astfel, conform rezultatelor academice ale elevilor, Gimnaziul Coșernița înregistra la sfârșitul anului de studii 2020-2021 o calitate de 22,7% fata de 38,0% media pe raion, poziționându-se, în (2021-2022, 2022-2023), pe ultimele locuri în topul celor 30 de instituții cu clase gimnaziale din raion. Elevii au rezultate nule la etapa raională a Olimpiadei la disciplinele de studii.
Cheltuielile de întreținere a unui elev în gimnaziul Cosernita depășesc de 3,7 ori cheltuielile normative de întreținere a unui elev. Pe parcursul ultimilor 3 ani, bugetul instituției a fost suplinit cu peste trei milioane de lei.

În gimnaziul Dolinnoe își fac studiile 36 de elevi (33 ponderați), în 4 clase complete. În instituție nu este clasa a 2-a, a 5-a, a 8-a, și a 9-a. Rezultatele academice ale elevilor gimnaziului Dolinnoe pe perioada ultimilor ani sunt constant pe ultimele locuri în topul instituțiilor de tip gimnazial.
Gimnaziul Dolinnoe este unicul gimnaziu care nu participă la etapa raională a Olimpiadei școlare la disciplinele de studii.
Pe parcursul ultimilor 3 ani, deficitul bugetar, sumar, a fost suplinit cu peste 1,8 mln lei. Cheltuielile de întreținere a unui elev în gimnaziul Dolinnoe depășesc aproape de 3 ori normativul alocat per/elev.

În urma reorganizării elevii din școlile respective vor studia în instituții tip, având acces la sala sportiva, cantină, cabinete și laboratoare dotate, vor fi instruiți de cadre didactice calificate, cu oferta educațională și opțională extinsă, concurentă și motivată pentru elevi, asigurandu-se, în așa mod, dreptul la o educație de calitate- spunea Ala Ungurean.
Primarii Tudor Tipa, de la Coșernița, și Polina Țelișceva de la Dolinnoe, și-au exprimat dezacordul complet față de închiderea școlilor fără a fi consultați în prealabil. Polina Țelișceva zicea că „în comună au fost alocate 20 hectare de teren pentru construcții și sunt familii în care vor veni copii, de unde vom lua școala pentru ei atunci?” I s-a amintit că și cei care sunt deja în sat preferă să învețe la Colonița și Chișinău.
La fel și dlui Tipa i s-a reproșat că la Coșernița nici copiii pedagogilor nu învață, preferând școala din Vadul-lui-Vodă.
– Da, sunt pedagogi care au copii la Vadul-lui-Vodă – confirma edilul, dar e dreptul părinților să aleagă școala pentru copiii lor, dar Vadul-lui-Vodă e Vadul-lui-Vodă…
Consilierul Iurie Andriuță, președintele comisiei buget și finanțe, explica că principalele cheltuieli ale instituțiilor reorganizate țin de întreținerea edificiilor și salarizarea profesorilor, iar părinții acum aleg o școală mai bună pentru copiii lor, căci timpurile s-au schimbat și aceștia trebuie să devină competitivi.
Primarul Mihai Sclifos zicea că „oamenii se tem de schimbare și nu știu ce va urma”, de aceea ar trebui ca Direcția Educație să organizeze întâlniri cu părinții elevilor din aceste sate și să le explice ce urmează, cum va avea loc procesul.
Fracțiunea socialiștilor a ieșit din sală după anunțarea examinării chestiunii cu privire la reorganizarea instituțiilor respective.

De remarcat că în raionul Criuleni mai sunt 12 școli cu număr mic de elevi care au un deficit de 14 841 mii lei, inclusiv 4258,2 mii lei premii anuale.

Rezultatele primei etape de înscriere în clasa I.
Sursa. Direcția Educație Criuleni

Consiliul raional Criuleni, la 4 mai 2023, s-a adresat la Guvern pentru a obține „majorarea transferurilor cu destinație specială pentru învățământ întru asigurarea funcționalității tuturor instituțiilor de învățământ din raion până la finele anului 2023”, dar a venit recomandarea secretarului de Stat, Ion Gumene, care le sugerează să întreprindă măsuri eficiente pentru desfășurarea procesului educațional și să stabilească prioritățile în limita surselor alocate în anul curent.

Urmăriți secvențe din cadrul examinării deciziei despre reorganizarea școlilor aici:

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button