Internațional

Stare de război în Israel. Cum să procedeze moldovenii aflați acolo

Sâmbătă, 7 octombrie mișcarea Hamas din Palestina a declanșat  operațiunea „Potopul Al-Aqsa” împotriva Israelului, lansând rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian. Sunt afectate în special zonele de sud și centru.

În Israel e declarată stare de război. Civili și militari, indiferent de vârstă, au pus mâna pe arme, ca să-și apere teritoriile și pe cei apropiați, luați ostatici de către teroriști.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a emis alertă de călătorie în Israel și le-a recomandă „insistent” cetățenilor moldoveni, să evite orice călătorie în această țară.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau să facă uz de linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: tel-aviv@mfa.gov.md

telefon de urgență: +972533045771 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova

+373 22 23 20 02 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare

Ministerul recomandă cetățenilor moldoveni aflați în Statul Israel, cca 20 mii de persoane, să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate anunțate de către autoritățile din această țară, iar în caz de necesitate să apeleze la numărul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova în Statul Israel: +972527789772.

 Până la acest moment, nu au fost recepționate adresări din partea niciunui cetățean moldovean aflat în Israel.

Duminică, 8 octombrie Ambasada Republicii Moldova în Israel   a anunțat:

– La momentul de față nu se organizează curse de evacuare pe motiv că există curse regulate;

– Aeroportul Ben Gurion funcționează în regim obișnuit;

– Unele curse avia au fost anulate, însă alte curse regulate continuă să opereze pe direcția Chișinău sau cea mai apropiată direcție: București

– Dacă vă aflați într-o situație de dificultate sau excepțională de urgență și, doar în cazuri de urgență, sunteți îndemnați să apelați la numărul: 0527789772;

– În cazul unor solicitări de ordin consular obișnuit utilizați contactele Ambasadei Republicii Moldova în Israel/שגרירות רפובליקת מולדובה בישראל, inclusiv: cons.tel-aviv@mfa.gov.md.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button