Est-Curier

Covid-19: fiecare al patrulea test – pozitiv

Potrivit datelor furnizate de către Centrul de Sănătate Criuleni, la data de 27 ianuarie, 2021, în r. Criuleni erau 99 de persoane în tratament activ de coronavirus. O săptăpmână în urmă, la 20 ianuarie, numărul lor era de 139.

În 12 localităţi din 39, câte sunt în raionul Criuleni, potrivit datelor oficiale, erau zero cazuri de Covid-19, la data de 27 ianuarie. În acelaşi timp, cele mai multe cazuri de Covid se înregistrau în or. Criuleni şi anume 13 la număr, urmat de Boşcana (8), Hruşova (8) şi Corjova (7).

În perioada 19-26 ianuarie, în r. Dubăsari de Covid-19 s-au molipsit 18 persoane, ceea ce este mai puţin decât pe parcursul săptămânii precedente monitorizate, când s-au înregistrat 30 de persoane aflate în tratament.

La nivel de republică, numărul infectaţilor a ajuns la 157 626 de mii de cazuri totale, ceea ce nu neapărat reflectă statistica reală a îmbolnăvirilor.

Miercuri, 27 ianuarie, în R. Moldova au fost înregistrate 654 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri sunt de import (3-România, 2-Franța, 1-Polonia, 1-Federația Rusă, 1-Marea Britanie, 1-Turcia), informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).  Numărul total de teste efectuate – 2953, dintre care 2746 primare și 207 repetate.

Restricţiile impuse de starea excepţională în sănătate publică sunt valabile până la 15 februarie, timp în care autorităţile sanitare vin cu apel să continuăm să ne protejăm de coronavirus, purtând măşti, evitând locurile publice aglomerate, păstrând distanţarea fizică şi dezinfectându-ne cât mai des mâinile.

Starea de alertă cauzată de Coronavirus a revenit, între timp, în multe ţări europene, care au recurs la cele mai drastice restricţii. Paralel, statele lumii au început vaccinarea populaţiei. Cei mai mulţi cetăţăeni vacinaţi până în prezent a raportat Israelul – 2,5 mln de oameni din totalul de cca 10 mln de locuitori şi-au primit cel puţin prima doză de vaccin. Premierul acestei ţări, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul va deveni prima ţară care va învinge pandemia, urmând să fie vaccinată toată populaţia ţării până la finele lunii martie.  Între timp, tulpini noi de coronavirus, mult mai contagioase, fac ravagii, în Marea Britanie sau Brazilia, motiv pentru care unele state au întrerupt călătoriile aeriene cu aceste ţări.

Şi Republica Moldova va beneficia de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul platformei COVAX, care va acoperi 20% din populație, cât și prin procurări și donațiile care vor fi recepționate, astfel fiind asigurată cu vaccin încă 50% din populație. Totodată, România a anunțat despre intenția de a acorda cu titlu gratuit Republicii Moldova 200 de mii doze de vaccin anti-Covid.

Tatiana Zatîc, secretar de stat, a anunţat că pe parcursul lunii ianuarie, a fost aprobat Planul Național de imunizare anti-COVID-19, a fost definitivat procesul de distribuție logistică la nivel national și regional, fiind stabilite punctele de vaccinare și categoriile de persoane care vor fi vaccinate prioritar. Vaccinarea va fi benevolă, asigură autorităţile, iar primul lot de vaccin este aşteptat în luna februarie.

Imagine: dinamica covid-19

Cazuri noi
Imagine: dinamica covid-19, 27.01.2021

Covid 1 Covid 2

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button