Est-CurierSocial

Nu aveți transport? Folosiți Viber!

Reţeaua subdezvoltată de transport auto de călători pentru locuitorii raionului Criuleni, afectează şi activitatea instituţiilor de stat, care nu sunt dotate cu transport de serviciu.

CCSD
Ședința Colegiului Consultativ al serviciilor desconcentrate. Foto de www.criuleni.md.

Ana Cojocaru, şefa Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Criuleni, spunea într-o întrunire publică, că instituţia pe care o conduce nu dispune de transport personal, iar rute regulate de călători, care leagă satele raionului Criuleni de centrul raional nu sunt peste tot, sau sunt doar una pe zi, și acest fapt periclitează procesul de chestionare a agenților economici, care a început pe data de 23 aprilie. Chestionarea agenților economici va trebui să dureze până pe data de 31 mai, însă, e greu de ajuns la ei.

„Cum să mă întâlnesc cu agenţi economici din Cimişeni, bunăoară, dacă nu este transport nici încolo, nici înapoi? Nu avem legătură cu Cimişeni, cu Drăsliceni, cu Răculești, nu ne putem deplasa la agenţii economici ca să ne îndeplinim atribuţiile de serviciu. Avem un termen de respectat, ca să putem realiza prognoza pieţii muncii pentru anul 2019. De aceea avem nevoie să discutăm cu agenţii economici, care să ne spună, dacă vor creşte numărul de angajaţi, îi vor disponibiliza, poate unele întrepinderi se închid. Mai sunt şi agenţi economici care nu activează, dar oficial nu sunt închişi – trebuie să mergem şi să verificăm”, – spunea Ana Cojocaru. Tableta, cu care merg funcionarii de la AOFM prin sate, în plus, mai este conectată și la aplicația GPS, ca să înregistreze dovada, că specialiștii și-au îndeplinit atribuțiile funcționale.

Funcționara, la sugestia secretarulul de stat de la Ministerul Muncii, a cerut sprijinul președintelui raionului, Veaceslav Burlac. La ședința Colegiului Consultativ al șefilor serviciilor desconcentrate, la care a participat și președintele, Burlac i-a răspuns Anei Cojocaru în felul următor: ”Voi înțelegeți, că noi suntem instituții nesubordonate unul altuia? Și orișicare alocare de resurse financiare, cheltuieli sau mijloace de transport în gestiunea voastră este o depășire a atirbuțiilor de serviciu și o provocare de cheltuieli nejustificate. Dar am să încerc să discut colegial cu primarii, sau, cel mai bine, să apelați la colegii din alte servicii, care au deplasări în sate, și să mergeți cu transportul lor”. În continuare președintele Burlac a recomandat șefilor să creeze un grup utilizând aplicația Viber și să comunice între ei, care și încotro se duce, ca să îi ia în transportul lor pe acei funcționari, care nu dispun de transport de serviciu.

Solicitată să spună cum a lucrat ultima lună, având sarcina să chestioneze 55 de agenţi economici din raion, Ana Cojocaru a spus, că porneşte în deplasări la 7 dimineaţa, se deplasează cu transportul public, unde este posibil, pe alocuri roagă primarii s-o ajute, adică să o ducă la destinaţie, iar până la finele lunii mai trebuie să ajungă în cel puţin zece sate, printre care Cimişeni, Ratuş, care nu au nici un fel de legătură cu centrul raional.

Și Ștefan Bejan, angajat al Agenţiei de Supraveghere Tehnică,  a spus că îi vine greu fără transport: „Şefii ne sună că avem termeni și trebuie să răspundem. Dacă vine o petiție din Hârtop, cu ce să mă duc la Hârtop, la Chișinău? Dacă folosim autobuzul, ne ducem dimineața și venim seara și gata, s-a terminat lucrul!”, spunea Bejan, la aceeaşi şedinţă. Galina Cauia, șefa CTAS Criuleni a propus ideea ca serviciile desconcentrate care nu au transport în dotare, să facă nu demers către Cancelaria de Stat, să li se aloce o unitate pentru toate serviciile, pe care să o folosească la necesitate.

Şi reprezentantul Guvernului în r. Criuleni, şeful adjunct al  OT Criuleni al Cancelariei de Stat a spus, că nu este asigurat cu transport de serviciu. Atunci când se deplasează la şedinţele consiliilor locale, care de obicei se desfăşoară seara, nu ar avea cu ce să revină la Criuleni. E o dificultate foarte mare, spune Victor Brânza, care deține această funcție din februarie, 2018.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button