Social

Indemnizația pentru incapacitate de muncă și stagiu de cotizare

Vezi schimbările și cum se calculează plata

La 1 ianuarie 2024 au  intrat  în vigoare modificările le a Legea privind incapacitatea temporară de muncă, adoptate în iulie 2023.

Începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, plătită din mijloacele angajatorului, a liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiției se stabilește indiferent de durata stagiului de cotizare, comunică CNAM.

Alte categorii de persoane pentru stabilirea indemnizației respective trebuie să întrunească următoarele condiții:
a) să confirme un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani;

b) asigurații care confirmă un stagiu total de cotizare de până la 3 ani beneficiază de dreptul la indemnizații dacă confirmă un stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.

Şomerele/şomerii beneficiază de dreptul la indemnizații dacă confirmă stagiul de cotizare necesar, cu condiția suspendării pentru această perioadă a plății ajutorului de șomaj.

Pentru perioada concediului medical ce se suprapune cu perioada de desfășurare a activității de muncă se plătește salariul și nu indemnizația.

Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie oncologică se stabilește indiferent de durata stagiului de cotizare.

Cum se stabilește mărimea indemnizației?

Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele angajatorului se stabilește în proporție de 75% din salariul mediu al angajatului, determinat în modul stabilit de Guvern.

Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă  achitate din contul bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilește diferențiat, în funcție de durata stagiului total de cotizare, după cum urmează:
a) 60% din baza de calcul stabilită în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
b) 70% din baza de calcul stabilită în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 și 8 ani;
c) 90% din baza de calcul stabilită în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani;
d) cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de maladie oncologică este de 100%.

Baza de calcul al indemnizației  pentru incapacitate temporară de muncă o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat (îmbolnăvirea), venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții. 

Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulțită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat.

În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv.

Salariul mediu lunar prognozat pe economie se aprobă de Guvern și în 2024, va constitui 13 700 lei

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button