CriuleniEst-CurierSocial

În căutare de dividende pentru terenul de sub parcul fotovoltaic

Consiliul Orăşenesc Criuleni a decis că va forma un grup de lucru care va face demersuri pentru a căpăta vreun beneficiu pentru oraş de pe urma oferirii celor cca 8 ha de pământ pe care a fost amplasat obiectul Parcul Fotovoltaic din or. Criuleni.

Discuţii despre formularea finală a deciziei. De la stânga la dreapta, consilierul Serghei Lîsenco, preşedintele şedinţei, primarul Mihail Sclifos şi viceprimarul Nicolae Barbăscumpă

Obiectul este funcţional, livrează deja energie electrică, dar nu poate fi înregistrat la Agenţia Servicii Publice, pentru că nu există o decizie a Consiliului Orăşenesc, care să-i permită actualului administrator, ÎM „Edilitate”, să înregistreze construcţia pe terenul care nu aparţine operatorului economic, dar primăriei. În acest sens, explica viceprimarul Nicolae Barbăscumpă esenţa modificării, primăria a propus consiliului orăşenesc să modifice decizia din 2017 şi să limiteze perioada iniţială de dare în comodat a terenului de la 25 la 7 ani, să completeze decizia cu punctul prin care interzice Consiliului Raional Criuleni să transmită dreptul de folosință, comodat asupra terenului către terți, să interzică edificarea unor construcții pe terenul respectiv, fără acordul Consiliului Orăşenesc Criuleni, şi să oblige primarul oraşului să încheie contractul de comodat cu Consiliul Raional Criuleni, conform prevederilor prezentei decizii.

„Toată lumea ne întreabă, ce câştigă oraşul din faptul, că am dat teren pentru acest parc. De aceea, următoarea etapă, vă propun să constituim un grup de lucru şi să ducem tratative cu Consiliul Raional şi cu ÎM „Edilitate” ca să obţinem beneficii pentru oraş, în folosul comunităţii”. – a adăugat primarul punctul său de vedere. Edilul a mai comunicat că parcul a livrat deja aproximativ 890 mii kWt de energie în reţea. 

După dezbateri, consilierii au aprobat reducerea termenului limită a comodatului terenului de 8 ha oferit Consiliului Raional până la 30 iunie 2022. Propunerea de a rectifica termenul la 5 ani a venit de la Alexandru Şapovalov, care a explicat-o în felul următor:

„Constructorii parcului au avut dreptul să construiască conform autorizaţiei de construire, şi clădirea face parte din procesul tehnologic, este un tot întreg cu panourile. Consiliul a transmis deja obiectul la întreprindere, de aici încep deja şi relaţiile noastre (n.r. –a le primăriei) cu Întreprinderea Municipală, al cărei fondator nu este Consiliul Orăşenesc” – spunea Alexandru Şapovalov. Cele spuse de dânsul le confirma şi Veaceslav Vatamaniuc, care a fost implicat în unele etape ale acestui proiect, şi care a spus că până acum totul a mers conform legilor şi permiselor după care se construieşte în R. Moldova.

De ce cinci ani – pentru că actualul consiliu ar reuşi în acest termen să definitiveze cele propuse. „Consiliul raional a transmis acest teren către „Edilitate”, dar noi nu-l mai putem da gratuit, pentru că nu ne aparţine nouă această întreprindere, doar terenul. Cu ei trebuie să facem fie contract de arendă, fie să ne înţelegem pe dividendele, care ar trebui să vină în folosul oraşului. S-ar putea să ajungem şi la judecată, dacă n-o să ne înţelegem prin negocieri” – a mai adăugat Şapovalov. Tot dânsul a amintit, că datorită faptului, că Consiliul Raional a înlăturat primăria Hruşova de la gestionarea proiectului transfrontalier de construcţie a rampei de stocare a gunoiului menajer, proiectul nu a mai ajuns la finalitate, banii au dispărut şi raionul a rămas dator Uniunii Europene şi încă şi penalizat.

De la vot s-au abţinut doi consilieri, inclusiv Vitalie Onişciuc. În dezbateri dânsul a explicat, că a discutat preventiv cu Vasile Frunza, actualul şef-interimar al „Edilitate”, care ar fi spus că, cel mai probabil, va fi un proces de judecată, dacă se modifică termenul comodatului, pentru că datorită faptului că terenul a fost iniţial dat în comodat pe 25 de ani, a fost demarat proiectul propriu-zis.

Nicolae Barbăscumpă (dreapta), Alexandru Şapovalov (stânga)

„Eu cred că noi trebuie să insistăm pe dividende, şi poate a fost o greşeală, că nu s-a stabilit acest lucru iniţial într-un acord semnat de părţi. Grupul de lucru care se va constitui va trebui să negocieze condiţii convenabile pentru ambele părţi, colegial şi amiabil. Eu propun iniţial să negociem, apoi să modificăm decizia, poate chiar să apelăm la consultaţia unei firme juridice, care ar studia problema şi ar veni cu o soluţie” – a spus Onişciuc opinia sa.

Grupul de lucru constituit pentru negocieri va include primarul, viceprimarul şi consilieri din diferite fracţiuni ale consiliul orăşenesc.

Imagini de la şedinţa din 12 aprilie 2022

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button