Est-CurierSocial

GRADUL DE DIZABILITATE: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII

Experții Centrului de Justiție Socială ”ECHITATE” sunt în comunicare permanentă cu cetățenii, fie că se adresează pentru ajutor în perfectarea unui act juridic, fie pentru o consultație, fie pentru că au fost  nedreptățiți în raport cu drepturile lor legitime. Problemele sunt multe și variate.

Astăzi vom aborda un subiect sensibil pentru mulți cetățeni, și anume stabilirea gradului de dizabilitate, mecanism, drepturi și facilitățile care decurg din acestea. 

Mulți cetățeni cu probleme de sănătate care ar avea dreptul la grad de dizabilitate, nu l-au obținut, din simplu motiv: nu au bani. De multe ori chiar medicii descurajează prin fraze: ”mai bine nu te apuca că-ți trebuie mulți bani”. Un alt obstacol în stabilirea gradului de dizabilitate este și lipsa poliței de asigurare medicală obligatorie necesară pentru realizarea investigațiilor gratuite pentru persoanele vulnerabile. Determinarea gradului de dizabilitate și recunoașterea persoanei ca fiind cu dizabilități se efectuează de către Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (în continuare – CNDDCM) prin intermediul structurilor sale, în baza dosarului persoanei, și în prezența persoanei la solicitarea acesteia, respectând criteriile aprobate.
Dacă persoana nu poate să ducă o activitate socială sau profesională deplină, instituția medico-sanitară inițiază procedura pentru determinarea gradului de dizabilitate prin întocmirea fișei de trimitere (formularul F-088/e).
Dosarul pentru stabilirea gradului de dizabilitate conține mai multe acte referitoare la maladia sau trauma acestuia, precum:
1. Cererea persoanei
2. Fișa de trimite F-088/e (Se completează de instituția medicală, dacă persoana este imobilizată, poate fi solicitată completarea la domiciliu) 
3. Copii de pe actele de studii, alte acte ce atestă instruiri, calificări
4. Informații de la structura teritorială  de ocupare a forței de muncă 
5. Formular nr. 5 (în cazul copiilor, acesta conține date despre dezvoltarea copiilor, condițiile de educare și alte circumstanțe),
6. Ancheta socială (Completată la asistența socială din localitate).

Dosarul cu actele enumerate este depus la sediu CNDDCM, care dispune de structuri teritoriale în fiecare raion/municipiu și în fiecare sector al municipiului Chișinău.
După examinarea dosarului, persoanei i se atribuie un grad de dizabilitate, care poate fi de 3 categorii:
1) dizabilitatea severă se stabilește la deficiențe funcționale severe provocate de afecțiuni, traume care duc la limitări de activitate și restricții de participare, iar capacitatea de muncă este păstrată în proporție de 0–20%; 
2) dizabilitatea accentuată se stabilește la deficiențe funcționale accentuate provocate de afecțiuni, traume, care duc la limitări de activitate și restricții de participare, iar capacitatea de muncă este păstrată în proporție de 25–40%;
3) dizabilitatea medie se stabilește la deficiențe funcționale medii provocate de afecțiuni, traume, care duc la limitări de activitate și restricții de participare, iar capacitatea de muncă este păstrată în proporție de 45–60%. 
Persoanele cu deficiențe funcționale ușoare provocate de afecțiuni, defecte, traume și cu capacitatea de muncă păstrată în proporție de 65–100% sunt considerate apte de muncă, respectiv, nu se încadrează în grad de dizabilitate.

Sursa: istockphoto

CARE SUNT TERMENELE STABILIRII GRADULUI DE DIZABILITATE
Gradul de dizabilitate se stabilește pe un termen de 1 an sau, după caz, pe un termen de 6 luni. Gradul poate fi stabilit pe un termen de 2 ani, în cazul în care dereglările funcționale necesită o perioadă mai îndelungată de tratament și/sau reabilitare medicală, după caz, asistență socială și/ sau asistență psihopedagogică (în cazul copiilor), conform unei proceduri aprobate de Ministerul Sănătății.
Gradul de dizabilitate fără indicarea termenului se stabilește persoanelor adulte și copiilor, până la împlinirea vârstei de 18 ani, în cazul deficiențelor funcționale individuale care duc la limitări de activitate și restricții de participare, ce afectează ireversibil starea de sănătate, conform unei proceduri aprobate de Ministerul Sănătății.
În cazul în care persoana nu este de acord cu decizia de încadrare în grad de dizabilitate sau de neîncadrare în grad de dizabilitate, ea poate contesta decizia, în termen de 30 de zile lucrătoare de la comunicare.
Contestația privind dezacordul cu decizia de încadrare/neîncadrare în grad de dizabilitate urmează să fie depusă personal, prin poștă sau online, la Consiliu sau la structura teritorială a Consiliului. Contestația se examinează de către un alt manager de caz al serviciului pentru determinarea gradului de dizabilitate, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii de contestație. În caz de divergențe, dosarul va fi remis pentru examinare serviciului de control.
Ca urmare a controlului efectuat, serviciul de control al determinării gradului de dizabilitate emite în Sistemul informațional automatizat decizia privind controlul determinării gradului de dizabilitate. Un exemplar al deciziei se expediază, în termen de 3 zile, de către biroul de înregistrare și arhivare persoanei prin scrisoare recomandată, poșta electronică, portalul cetățeanului sau i se eliberează personal, la solicitarea acesteia.
Persoanele care nu sunt de acord cu decizia de încadrare în grad de dizabilitate au dreptul de a o contesta la Comisia de litigii, un organ colegial consultativ înființat pe lângă Ministerul Sănătății.

În caz de dezacord cu decizia serviciului de control și/sau Deciziile Comisiei de litigii, solicitantul poate înainta în instanța de judecată o acțiune în contencios administrativ, conform procedurii stabilite de Codul Administrativ al RM.

Pentru a afla răspuns la o situație dificilă în care vă aflați, dumneavoastră, cititorii, aveți posibilitatea să adresați întrebări la teme juridice direct la AO CJS ”ECHITATE” (0248-22-190) sau la numerele de telefon ale redacției (0 248 20-183; 069789896) și veți primi răspuns prin intermediul acestei rubrici în următoarele ediții ale ziarului ”Est-Curier”

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button