Economic

 Soluții alternative pentru a diminua problemele energetice și asigurarea cu gaze a RM

Bursa Română de Mărfuri anunță finalizarea procedurilor interne pentru funcționarea piețe centralizate de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova

Din 14 iulie 2022 toți operatorii economici interesați din Republica Moldova pot achiziționa gaze naturale în mod transparent, la un preț de piață, în baza unor proceduri în conformitate cu cele mai bune practici europene în domeniu, prin intermediul Platformei de tranzacționare operată de BRM. Platforma este pregătită să susțină achiziționarea de gaze naturale pentru rezervele din sezonul de iarnă de care are nevoie Republica Moldova, în contextul în care există capacități de depozitare disponibile pentru stocarea volumelor necesare de gaze naturale în România și în piețele din vecinătatea sa – comunică Bursa Română de Mărfuri

BRM are deplina capacitate și dorința sinceră de a opera piețele centralizate de tranzacționare a energiei, inclusiv gaze naturale,în beneficiul consumatorilor din Republica Moldova. Compania noastră dorește să sprijine construcția unei piețe energetice solide, prin atragerea de noi clienți care să ofere cele mai eficiente alternative de livrare,mai ales în acest moment de maximă tensiune pe piețele de profil. BRM va continua să fie, astfel, alături de consumatorii din Republica Moldova, dar și de companiile care operează în sistemul energetic național, contribuind la creșterea securității în alimentarea cu energie.

BRM salută călduros semnarea Convenției de participare a companiei Moldovatransgaz la Piața Spot, precum și la Piața Produselor Standardizate pe Termen Mediu și Lung, ceea ce va permite inițierea de tranzacții cu gaze naturale pentru a asigura cantitățile necesare pentru stabilitatea sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova. Acești pași vor conferi mai multă încredere în funcționarea stabilă a pieței gazelor naturale, deschizând calea și altor operatori economici interesați.

Conform comunicatului emis de BRM, există interes concret pentru a livra gaze naturale pe piața din Republica Moldova, fie pentru consumul casnic sau industrial, fie pentru componenta de echilibrare a sistemului. Volumele de gaze pot proveni atât de pe piața regională, cât și de pe piața europeană, în sens larg. Discuțiile cu Autoritatea Națională de Reglementare în sectorul energetic pot determina pași concreți, care să permită tuturor operatorilor economici licențiați să achiziționeze liber cantități de gaze naturale în condiții de concurență reală în piață.

Obiectivul BRM este de a asigura continuitatea aprovizionării în orice situație, în paralel cu eforturile autorităților de a identifica soluții pentru compensarea costurilor suplimentare generate în actualul context al pieței internaționale. Acest lucru necesită asigurarea unor condiții egale de participare pentru toți actorii interni și regionali printr-un mecanism care să stimuleze o competiție de piață reală fără impact în facturile consumatorilor. În acest fel, securitatea aprovizionării și securitatea energetică a țării vor fi consolidate în beneficiul consumatorilor din Republica Moldova.

Din luna mai 2022, BRM a devenit operator licențiat pentru operarea pieței de electricitate din România și va sprijini eforturile Guvernului Republicii Moldova pentru diversificarea accelerată a pieței de electricitate. Conectarea sincron a sistemului energetic al Republicii Moldova la sistemele energetice din Uniunea Europeană aduce o perspectivă reală de diversificare a surselor de aprovizionare cu electricitate, iar piața energetică europeană oferă șansa achiziționării cantităților necesare de electricitate prin intermediul platformei de tranzacționare a BRM.

Inaugurarea fluxurilor comerciale de electricitate constante între Republica Moldova și România ar putea fi un pas cheie pentru creșterea securității aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din RM. În acest scop e necesar ca ANRE să examineze demersurile BNR pentru a obține și autorizarea de a opera o piață de tranzacționare a energiei electrice la Chișinău și pentru conectarea sincron a sistemului energetic moldovenesc la cel al UE. Ucraina din luna iunie s-a conectat efectiv la acest sistem.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button