CriuleniSocial

Focarul de pestă porcină africană de la Mașcăuți e în proces de eradicare, anunță ANSA

Satul Mașcăuți din r. Criuleni continuă să fie supravegheat de autorități și specialiști în domeniul siguranței alimentare, în următoarele două săptămâni (până pe 25 martie), pentru a fi prevenită răspândirea pestei porcine.

Potrivit primarului localității, Valeriu Carțîn, după cazul confirmat în laborator la 7 martie 2023, de pestă porcină la o exploatație nonprofesională, situată în afara localității, un caz de pestă s-a confirmat și în sat, pe data de 10 martie. Primarul afirmă că la hotarele satului sunt instalate filtre, iar în focarele depistate au avut loc deja acțiuni de dezinfectare. ”Cetățenii trebuie să anunțe veterinarul sau pe noi, primăria, dacă observă simptome, dar deocamdată nu avem apeluri. Sperăm să nu mai avem. În gospodăriile din sat, conform recensământului efectuat săptămâna trecută, sunt cam 193 de porcine”, spune Carțîn.

 „Este un virus rezistent și stabil la factorii de mediu, diagnosticat pentru prima dată în Africa. Este periculos numai pentru porcine, domestice și sălbatice (mistrețul), dar nu este periculos pentru om. Sursa de infectare este contactul direct dintre animalul bolnav și cel sănătos, sau hrana contaminată, hainele, transportul, așternutul contaminate cu virusul PPA. A treia sursă de infecție nu este aplicabilă pe teritoriul RM – prin înțepătura de căpușă, transmisă de la animal bolnav la animal sănătos. Perioada de incubație este de la 5 la 14 zile, uneori până la 40 de zile. Semnele clinice de boală sunt temperatura până la 42 grade, roșață sau învinețire a pieptului, abdomenului, vârfului urechilor sau picioarelor, lipsa poftei de mâncare, vomă, diaree cu sânge, avort la suinelor gestante sau moarte subită. Vaccin și tratament nu există.” – a explicat simptomele infecției Maxim Sîrbu, șeful Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Criuleni (cu raza de acoperire a r-lui Dubăsari). 

Maxim Sîrbu a spus că virusul se poate păstra în carnea înghețată provenită de la un animal infectat luni de zile, nu se distruge prin prelucrarea termică a cărnii, respectiv, mai poate fi răspândit, aducând exemplul unui caz de la nordul republicii, atestat în 2016, când un gospodar a cumpărat carne din Ucraina, a spălat-o înainte de consum, iar lăturile le-a dat porcilor săi. 

Maxim Sîrbu, șeful DTSA Criuleni (din dreapta), informează primarii despre semnele caracteristice pestei porcine africane și modul de gestionare a situațiilor excepționale cauzate prin pestă porcină. 10 martie 2023, ședință la Consiliul raional Criuleni.

Igor Postolachi, șef secția supraveghere sanitar-veterinară la Direcția Teritorială Siguranța Alimentelor Criuleni, spunea la o întâlnire cu primarii, că pericol pentru sănătatea umană pesta porcină africană nu prezintă, dar efectele sociale și economice ale infecției sunt dezastruoase: „Trebuia să vedeți în ce stare e acel om care a pierdut toate animalele din fermă! Dumnealui este și felcer și problema a părut că dumnealui a fost în mai multe locuri din sat și, după cum am constatat noi astăzi, boala persistă în Mașcăuți de aproximativ două luni. E o lipsă de conlucrare dintre noi și dumneavoastră, autoritățile”.

În cazul confirmat la care se referă specialistul, din 37 de porci crescuți la o fostă fermă din extravilanul satului, doi au pierit din cauza pestei, iar ceilalți 35, conform protocolului, au fost uciși și înhumați pe teritoriul fermei, fiind dezinfectate spațiile și teritoriul, pentru a nu permite răspândirea infecției. Animalele nu erau crotaliate (marcate cu galben pe urechi), respectiv nu erau întreținute conform legii cu privire la trasabilitate, și în așa fel proprietarul nu va primi despăgubiri de la stat. 

Totodată, specialiștii atrag atenția autorităților asupra modului de organizare a piețelor agricole locale. „Piețele agroalimentare și iarmaroacele s-au transformat într-un fel de magazin, la care nu vând doar cetățeni din sat care au un surplus în gospodărie, dar vin comercianți ambulanți de peste tot, și se formează comerț stradal neautorizat, care este și de competența fiscului. Se vând porci vii fără documentație, și carne adusă nu se știe de pe unde, etc”, spunea Sîrbu, chemând primarii să sesizeze cât mai devreme încălcările. 

S.Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button