CriuleniDubăsariSănătate

La 17 martie, la Criuleni, se va colecta sânge de la donatori

Nu ezitați, or, picătura salvatoare poate veni anume de la Dumneavoastră! 

Tradițional, în luna martie, în Republica Moldova are loc campania de colectare a sângelui. 

Și donatorii din raionul Criuleni vor avea la dispoziție ziua de 17 martie 2023, când Centrul Național de Transfuzie a Sângelui va organiza procedura de colectare în Spitalul Raional Criuleni, la etajul 2 al blocului administrativ, în sala de festivități. Dotirorii de a completa banca de sânge și de componente sangvine pentru a ajuta alți oameni să trăiască, sunt așteptați în intervalul de timp  9:00 – 13.00, la spitalul din Criuleni. 

Alegerea locației unde se va efectua colectarea de sânge s-a făcut pentru a implica personalul medical din spital în acest act de curaj și solidaritate civică, dar și pentru ca ceilalți locuitori să le urmeze exemplul. 

„Prin această campanie Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui de comun cu cadrele medicale din instituțiile medico-sanitare publice spitalicești realizează o campanie de informare a comunității de promovare a donării voluntare de sânge / componente sanguine prin propriul exemplu. Anul acesta vă propunem să participați în mod organizat la donarea voluntară în perioada 01 martie – 3l martie și să îndemnați, prin exemplul vostru, alți cetățeni” –  se arată în mesajul Svetlanei Cebotari, directoarea centrului Național de Transfuzie a Sângelui plasat pe pagina instituției. 

Spitalul Raional Criuleni este printre cele 21 de instituții publice spitalicești de nivel raional, municipal și republican, care au acceptat să se implice în colectarea de sânge.

Bucurați-vă de senzația ce apare atunci când realizaţi că e posibil sa fi salvat chiar și trei vieți numai cu o singură donaţie de sânge!

Cum să vă pregătiți de donare? 

Odihniți-vă bine în noaptea de dinaintea donării.
Mâncati ceva ușor înainte de donare.
Consumați mai multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veți dona. Evitați însă ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conțin cafeină, berea și băuturi alcoolice.
Consumati alimente bogate în fier – carne roșie, peste, ficat, fasole, cereale imbogățite cu fier, stafide sau prune.
Evitati mâncarurile grase ca hamburgerii, cartofii prăjiti ori înghețata înainte de donare. Testele pentru infecții făcute asupra sângelui donat, pot fi afectate de grăsimi – lipide – ce apar în sânge la câteva ore după ce au fost consumate mâncărurile grase.

În timpul donării:

Purtati haine cu mâneci care se pot ridica ușor mai sus de cot.
Relaxati-vă!

După donare:

Imediat după donare puteți servi un sandwich și un suc dacă simtiți nevoia.
Rehidratați-vă consumând lichide.
Dacă vă simtiți amețit, întindeți-vă, preferabil cu picioarele mai sus, pâna când senzația trece.
În cazurile rare când mai au loc ușoare sângerări după îndepărtarea bandajului, apăsați locul respectiv și țineți brațul ridicat timp de 3-5 minute.
Dacă apar sângerări sau vânătăi sub piele, aplicați comprese reci pe locul respectiv în primele 24 de ore.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button