Est-CurierSocial

Focar de pestă porcină africană, confirmat în Mașcăuți, Criuleni

În zona de supraveghere au fost incluse și localitățile Ivancea, Brănești și Trebujeni din r. Orhei.

Satul Mașcăuți, r. Criuleni, a fost plasat oficial pe harta focarelor active de pestă porcină africană, confirmat pe data de 7 martie 2023, la o exploatație nonprofesională.

„Este vorba de o fermă neautorizată cu 37 de capete de animale, dintre care două au pierit. Au fost prelevate probe, rezultatul cărora a confirmat, pe data de 7 martie, cauza morții acestora ca fiind virusul pestei porcine africare. Celelalte animale au fost ucise și îngropate, cu respectarea normelor sanitar-veterinare impuse în asemena cazuri, pe data de 8 martie” – a confirmat Maxim Sîrbu, șeful Direcției Teritoriale pentrtu Siguranța Alimentelor Criuleni (cu raza de acoperire a r-lui Dubăsari). Sursa infecției va fi clară doar după finalizarea anchetei.

Funcționarul ne-a mai informat că în satul nominalizat are loc recensământul porcinelor, iar dacă cetățenii observă simptome caracteristice pestei porcine, sunt îndemnați să sesizeze administrațiile publice locale și să nu ascundă informațiile despre circumstanțele care ar putea ajuta la stabilirea mai rapidă a cauzei apariției virusului în cazurile depistate. 

Pe data de 8 martie, 2023, a avut loc ședința Comisiei Situații Excepționale a raionului Criuleni, care a aporbat Planul măsurilor de răspândire a prevenirii pestei porcie africane la porci domestici în localitatea Mașcăuți r. Criuleni. Conform documentului, plasat pe pagina web a raionului, în timp de 7 zile, în zona imediată locului depistării pestei se prescrie efectuarea recensământului porcinelor, iar în zona de supraveghere, în care sunt incluse localitățile din primăriile Râșcova, Ișnovăț, Hârtopul Mare și Hârtopul Mic, Izbiște, Cruglic, Jevreni și Răculești, recensământul va avea loc în 14 zile din data depistării focarului. Responsabili de efectuarea acestora au fost desemnați primăriile localităților și funcționarii Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor. Paralel se vor desfășura și acțiuni de informare a populației despre simptomele și modul de răspândire a virusului pestei porcine africane. În zona de supraveghere au fost incluse și localitățile Ivancea, Brănești și Trebujeni din r. Orhei.

Comisia Situații Excepționale Criuleni a mai dispus interzicerea ieșirii autoturismelor cu carne de porc sau porcine vii de pe teritoriul s. Mașcăuți și instalarea la intrarea/ieșirea pe și de pe teritoriul gospodăriei afectate a dezinfectoarelor rutiere, semnalizate cu semne de circulație.

Conform informațiilor de pe pagina web a Agenției Naționale Siguranța Alimentelor, în anul 2023 au fost notifcate focare de pestă porcină africană în 5 raioane, în exploatațiile nonprofesionale sau la mistreți. Este vorba de Briceni, Edineț, Ungheni și Criuleni. Cele mai multe focare – 5 la număr, au fost depistate în raionul Leova.

Foto: ansa.gov.md. Focare de PPA in Moldova, active la moment sau în proces de eradicare.

Specialiștii atenționează crescătorii de porcine să fie atenți la simptomele pestei porcine africane: Urechile și burta porcului se înroșesc; poate dispărea pofta de mâncare, apare consumul excesiv de apă și chiar decesul porcului. Acestea sunt semnele care trebuie să pună în gardă țăranii care țin în proprietate animale. La apariția acestora, populația este rugată să anunțe autoritatea publică locală sau specialiștii DTSA în a cărei rază de acțiune se află.

Localitățile incluse in zona de protecție și supraveghere. Sursa: diapozitia CSE Criuleni.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button