Festivalul Internațional de Folclor „Ecouri Meseșene”

 În perioada 25-29 august 2016 colectivele artistice de la Casa de Cultură Ratuș au avut onoarea de a fi invitate de către Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj la Festivalul Internațional de Folclor „Ecouri Meseșene”, ediția a 41-a.

20160828_202247

Deplasîndu-ne spre Zalău, pe tot parcursul drumului, am admirat frumusețea munților cu brazii seculari de un verde aprins și luminoasele cruci ale mănăstirilor de lemn din  Transilvania. Ajunși la destinație am avut parte de o  întâlnire călduroasă cu  organizatorii Festivalului – Daniel Sauca, Directorul Centrului de Cultură și Artă, Paula Taloș și Ștefan Matiu, șefi de secție.

Concomitent cu  Festivalului  Internațional „Ecouri Maseșene” a avut loc și Festivalul județean de folclor ”Someș, cântecele mele” ce s-a desfășurat în orașul Jibou în data de 26 august, în cadrul căruia au participat colective artistice din Slovacia, Italia, Ungaria, Israel, Letonia, dar și multe colective folclorice din Baia Mare, Satul Mare , Alba Iulia,

Pe parcursul aflării în acest tuneu am avut ocazia de a vizita câteva centre culturale de o rară frumusețe,  precum cetatea veche din Zalău, ce se întinde pe zeci de hectare, Grădina Botanică din Jibou, pe teritoriul căreia este un faimos conac boieresc cu o arhitectură deosebită, o grădină boierească cu diferite  specii de flori, arbuști și pomi decorativi, un acvarium, un parc al căprioarelor și un parc al păsărilor.

În data de 28 august în Piața Mare a mun. Zalău a avut loc Gala Festivalului „Ecouri Meseșene”, la care alături de colectivele din străinătate au evoluat și marii interpreți  Sava Nergean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjan, Vasile Șeicaru ș.a. Colectivele Casei de Cultură Ratuș au prezentat obiceiul teatralizat  „Drăgaica” cu cântece și dansuri autentice care au dat un mare colorit sărbătorii, fiind susținuți de aplauzele spectatorilor. Momentul culminant al sărbătorii a fost Hora românească dansată de membrii colectivelor artistice de la Casa de Cultură Ratuș pe fonul cântecului „Hai să-ntindem hora mare ” interpretat de Sava Negrean Brudașcu.

Toate colectivele participante au primit trofeul festivalului și diplome de excelență din partea organizatorilor.

Am rămas foarte impresionați de organizarea, cazarea și ospitalitatea cu care ne-au tratat pe parcursul aflării în acst turneu.

 Petru CHETRUŞCĂ, directorul Casei de Cultură Ratuș

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *