Economic

De ce SA ”Moldova Gaz” nu a cerut fiscului deduceri de un miliard de lei?

Curtea de Conturi a găsit răspuns la mai multe întrebări

Comisia parlamentară a audiat raportul Curții de Conturi în domeniul gazelor naturale/Moldovagaz 

Deputatul Radu Marian comunică că elaborarea acestui raport a fost posibilă urmare a unei legi speciale votate anul trecut de către Parlament și care a permis ca pentru prima dată, un audit public pe domeniul gazelor naturale să fie dus la bun sfârșit. Din spusele auditorilor publici, SA „Moldovagaz” a fost deschisă și cooperantă față de procesul de auditare.

Constatările raportul sunt deosebit de grave, în viziunea deputatului  care le-a împărțit în  4 „blocuri” mari de constatări, primul fiind cel cu referire la  Investiții/cheltuieli neconforme și dubioase în perioada 2011-2021.

Investițiile nefundamentate de SA „Moldovagaz” și neacceptate de ANRE în scopuri tarifare au fost stabilite la 815 milioane lei. Atunci când investițiile sunt neacceptate de ANRE în tarif, înseamnă că necesitatea acestora pentru consumatori nu e clară, iar banii se transformă în pierderi pentru companie, lucru care pune în pericol capacitatea întreprinderii de a funcționa normal.

Moldovagaz a cheltuit pentru construcția sediului de pe Pușkin 64 aproximativ 500 milioane de lei (costul estimat inițial al sediului erau de 230 milioane lei inclusiv TVA). Majoritatea documentelor, facturilor aferente construcției la construcție pur și simplu au dispărut. Sacii unde trebuiau sa fie documentele au fost găsiți într-o cameră cu sigiliul rupt în sediul Chișinău-Gaz, cu documentele dispărute/distruse. A fost început și un proces penal pe acest caz de către PCCOCS. Însă din spusele Directorului Moldovagaz, oamenii responsabili de aceste documente rămân în continuare în funcție. Acești 500 milioane NU au fost acceptați în tarif de către ANRE pentru că nu era clară necesitatea construcției acestor clădiri.

O clădire administrativă din mun. Ungheni a fost construită la un cost de 20.7 milioane de lei, dar care nu este încă folosită sau dată în exploatare.

Banii alocați pentru elaborarea unui soft informațional, pentru care s-au alocat 140 milioane lei, la fel nu au fost acceptați în tarif nici până astăzi, pentru că nu este clară pentru ANRE utilitatea acestor costuri.

Efectuarea unor achiziții la suprapreț prin intermediari, cu achitarea unor adaosuri comerciale de circa 153 milioane lei mai mult față de valoarea bunurilor declarată în vamă.

Nereguli la plata salariilor. ANRE a refuzat să accepte cheltuieli pentru plata salariilor în valoare de 246.2 milioane lei, pentru că nu erau justificate aceste plăți. Remunerarea oamenilor cu funcții de conducere a Moldovagaz (18 membri ai consiliului de observatori, de administrație și cenzori) reprezintă 23% din totalul bugetului pentru salarii. De asemenea, au fost angajați consilieri ai conducerii întreprinderii fără ca să fie clar cu ce aceștia se ocupă.

Moldovagaz indirect a recunoscut neregulile, în momentul în care nu au depus la deducere la Serviciul Fiscal cheltuieli în valoare de 1 miliard lei.

Raportul Curții de Conturi urmează a fi discutat și în plenul Parlamentului la începutul sesiunii, iar legislativul va pregăti o hotărâre de Parlament care va trasa acțiuni și sarcini către instituțiile de stat pentru a îmbunătăți situația din domeniu.

Alte detalii ale Raportului  Curții de Conturi pot fi  analizate în weekend de fiecare.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button