Politic

Criulenenii au intrat în iarnă cu doi președinți de raion

Instanța de Judecată și Curtea Constituțională ar putea debloca starea de lucruri

Situația creată în raionul Criuleni e de râs și de plâns. De cum raionul a rămas fără vice-președinți în baza raportului ANI, a început  a se clătina și fotoliul președintelui de raion, Pavel Spînu. Cei 17 care i-au încredințat mandatul își vor votul înapoi… Pentru început l-au suspendat din funcție pe perioada  unei anchete inițiate pentru a evalua activitatea acestuia și a afla de ce nu a lăsat un suplinitor pe perioada aflării în concediu.

La 16 noiembrie, după o absență de aproape două luni Pavel Spînu și-a reluat activitatea, pentru că Judecătoria Criuleni la 15 noiembrie 2022 a suspendat executarea actelor administrative – decizia Consiliului Raional Criuleni nr. 6.1 din 02.09.2022 ”Cu privire la instituirea comisiei de anchetă și suspendarea din funcție a președintelui raionului”; executarea deciziei Consiliului Raional Criuleni nr. 9.1 din 10.10.2022 ”Cu privire la examinarea notificării OT Chișinău a Cancelariei de Stat nr. 1304/OT4-1126 din 23.09.2022”, executarea deciziei Consiliului Raional Criuleni nr. 10.1 din 14.10.2022 ”Cu privire la numirea unui suplinitor al atribuțiilor președintelui raionului”.

Din ziua de 23 noiembrie raionul are doi președinți. Ambii se consideră în drept și au dorință să soluționeze problemele raionului. La 14 octombrie, Nicolae Grati a  fost numit președinte interimar, iar la 23 noiembrie – deja președinte, asta în condițiile în care demiterea lui Pavel Spînu prin abrogarea, cu votul a 17 consilieri, a deciziei de numire a acestuia în funcție, la 20 decembrie 2019, a fost contestată în instanța de judecată.

 La 1 decembrie 2022 Judecătoria Criuleni  a examinat cauza lui Pavel Spînu versus Consiliul raional Criuleni prin care cerea să se facă o claritate în situația creată, ca să-și poată exercita atribuțiile. La rândul  lor reprezentanții Consiliului raional Criuleni în persoana juristei Tatiana Gațcan, asistată de șeful secției juridice a  CR Criuleni Petru Rusu, cerea anularea încheierii din 15 noiembrie, invocând mai multe acte legislative și faptul că majoritatea consilierilor(n.r PAS.PLDM,PSRM și V. Burlacu) au  acordat suport politic dl.Nicolae Grati.

Judecătorul Alexandru Motricală a ascultat atent referința reprezentantului pârâtului și a întrebat de ce consilierii au votat și elaborat un proiect de decizie în baza  unei decizii abrogate anterior de instanță.  Au fost citate mai multe legi, uzați termeni juridici. Pavel Spînu a amintit că Cancelaria de Stat a făcut patru notificări pe marginea deciziilor votate de consilieri începând cu luna septembrie și că 50 de dispoziții ale președintelui urmează a fi reexaminate…etc.

După deliberare judecătorul Alexandru Motricală a respins cererea reprezentanților consiliului raional Criuleni ca neîntemeiată, iar încheierea poate fi atacată cu recurs timp de 15 zile.

Povestea portofoliului de președinte al raionului Criuleni nu s-a încheiat azi. Pe rol în Judecătoria Criuleni mai sunt câteva cauze, cu aceeași protagoniști.

După cum s-a exprimat un consilier din opoziție în raionul Criuleni: ”Lupta politică a intrat pe câmpul juridic și aceasta este foarte periculos. Chiar și Cancelaria de Stat este ignorată, iar în ape tulburi prind pești cei interesați”.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button