CriuleniPolitic

Instanța a emis o încheiere la cererile lui Pavel Spînu, care poate fi atacată cu recurs

Pavel Spînu, președintele r. Criuleni, a revenit la serviciu, după ce Judecătoria Criuleni a admis cererile sale și la 15 noiembrie 2022 a suspendat executarea actelor administrative – a deciziei Consiliului Raional Criuleni nr. 6.1 din 02.09.2022 ”Cu privire la instituirea comisiei de anchetă și suspendarea din funcție a președintelui raionului”; executarea deciziei Consiliului Raional Criuleni nr. 9.1 din 10.10.2022 ”Cu privire la examinarea notificării OT Chișinău a Cancelariei de Stat nr. 1304/OT4-1126 din 23.09.2022”, executarea deciziei Consiliului Raional Criuleni nr. 10.1 din 14.10.2022 ”Cu privire la numirea unui suplinitor al atribuțiilor președintelui raionului”.

Încheierea era cu executare imediată, dar cu posibilitatea de a fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, așa că la 16 noiembrie Pavel Spînu și-a reluat atribuțiile de serviciu.

criuleni.md. Ședința operativă condusă de P. Spînu la 16.11.2022.

De fapt, Pavel Spînu a depus la 4 octombrie 2022 cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Raional Criuleni și a cerut anularea deciziei prin care a fost suspendat și actelor emise de către comisia de anchetă, precum și a efectelor produse de aceasta, încasarea salariului pe întreaga perioadă de lipsă forțată de la locul de muncă. În opinia sa, cele trei acte administrative, citat din încheiere,”au cauzat consecințe grave pentru bugetul raionului în această perioadă dificilă”. Ulterior, reprezentat de avocatul Andrei Năstase, printr-o altă cerere, reclamantul a cerut instituirea unei măsuri asiguratorii, și anume suspendarea acțiunii actelor contestate, ca fiind documente susceptibile de a provoca daune care ar putea fi ulterior remediate cu dificultate. Reclamantul, prin avocatul său, a invocat și existența notificărilor din partea Cancelariei de Stat, care a solicitat Consiliului Raional Criuleni abrogarea deciziei de numire a suplinitorului funcțiilor și a președintelui interimar, pronunțate la 10 și la 14 octombrie, iar instanța a admis argumentele și a emis încheiere de suspendare, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești pe prezenta cauză.

De cealaltă parte, avocatul Consiliului Raional Criuleni, Sergiu Arhiliuc, se menționează în încheierea instanței, a pledat pentru respingerea cererii de suspendare a actelor contestate, invocând faptul că decizia consilierilor de suspendare a produs efecte juridice doar pe perioada de 30 de zile, astfel s-a consumat prin expirarea acestui termen și nu poate fi suspendată executarea unui act consumat. Cât privește cele două decizii asupra cărora au fost emise notificări de către Cancelaria de Stat, avocatul Arhiliuc consideră că acestea vizează funcția de președinte al raionului, și nu reclamantul.

Consilierul Ghenadie Cazacu a spus pentru ”Est-Curier” că reprezentanții majorității consilierilor care au votat suspendarea dlui Spînu i-ar fi cerut să iasă la serviciu pe data de 5 octombrie, dar fiindcă asta nu s-a întâmplat, dumnealor s-au văzut nevoiți s-o numească pe dna Diana Rusu suplinitoare obligațiilor președintelui raionului, după care pe dl Grati – președinte interimar, pentru a debloca situația creată. Întrucât decizia de suspendare nu mai produce efecte juridice (n.r. – angajații și-au primit salariile, evenimentele publice planificate s-au consumat și banii alocați la fel, alți angajați s-au folosit de concediile planificate, au fost achitate servicii și procurate bunuri, etc.), Consiliul Raional va contesta încheierea în partea ce privește celelalte două acte administrative anularea cărora a fost cerută de reclamant, a adăugat Cazacu.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button