Cultural

Colacul anului a fost copt la Hîrtopul Mare

Șapte colaci în acest an au fost aduși la concursul „Colacul anului 2023”, ca răspuns la apelul autorităților raionale către gospodinele care mai știu a coace în cuptorul cu lemne.

Unul din start a fost identificat ca și un produs preparat la brutărie, pentru care aluatul s-a frământat mecanic, iar cei cinci membri ai juriului au calificat acest fapt ca și contrar regulamentului concursului și au notat corespunzător produsul.
Pe lângă gust, juriul a apreciat autenticitatea tradiției (să fie frământat manual și copt acasă, la foc de cuptor cu lemne), mărimea, forma, aspectul estetic. Președinta juriului, Aurelia Rotaru, directoarea CCT „G. Sîrbu” din or. Criuleni, spunea că „și de pe scenă va trebui să accentuăm, că am apreciat mai întâi de toate gustul colacului, după care celelalte criterii”.

Până la urmă, juriul a decis să aprecieze efortul tuturor gospodinelor, nu doar ale celor ce au luat punctajul maxim, dat fiind că unele participante sunt fidele de ani buni concursului și au și o vârstă respectabilă, dar și pentru că sunt printre puținele femei care mai știu a coace într-un cuptor tradițional cu lemne.

Astfel, premiile mari au mers la Liuba Malai de la Hârtopul Mare (locul I), Elena Samoilă de la Boșcana (locul II), și Alexandra Portărescu de la Mașcăuți (locul III). Mențiuni au fost acordate Ecaterinei Sadovnic de la Râșcova, Zinaidei Mazur de la Bălăbănești și Olgăi Temciuc de la Mălăieștii Noi.
Premierea a avut loc la târgul „Toamna de aur”, organizat de către CR Criuleni.

Liuba Malai de la Hîrtopul Mare
Elena Samoilă de la Boșcana
Alexandra Portărescu de la Mașcăuți
Ecaterina Sadovnic de la Rîșcova

Vezi și Învingătorii concursului ”Colacul 2022” la Criuleni

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button