Cultural

(Video) Ziua Unirii cu patria mamă, la Corjova și Criuleni

Cea de a 106-a aniversare de la votarea Declarației de Unire a Basarabiei cu Regatul României, de către Sfatul Țării de la Chișinău, la 27 martie 1918, a fost astăzi omagiată în mai multe localități din raionul Criuleni.

În acea zi de 27 martie 1918, Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, a anunţat rezultatul votului (86 de voturi pentru, trei împotrivă, 36 de abţineri şi 13 absenţi) și a semnat, împreună cu secretarul Ion Buzdugan, Declaraţia de Unire în care se specifica: ‘„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România”. 

Astăzi, 27 martie 2024, la Corjova, Criuleni li s-a adus omagiu consătenilor – deputaților din 1918, Ion Creangă și Afanasie Chiriac. Au fost depuse flori la monumentul acestora și a fost invocată importanța Unirii neamului de atunci și acum. Localitatea Corjova are actualmente semnate cele mai multe și fructuoase Acorduri de înfrățire cu comunități de peste Prut.

sursa foto: Primăria Corjova

La L.T. ”Boris Dînga” din Criuleni elevii au improvizat și o Horă a Unirii.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button